Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 498488

Izoliranje, modificiranje i karakteriziranje škroba pšenice


Ačkar, Đurđica
Izoliranje, modificiranje i karakteriziranje škroba pšenice, 2010., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 498488 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izoliranje, modificiranje i karakteriziranje škroba pšenice
(Isolation, modification and characterisation of wheat starch)

Autori
Ačkar, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
03.11

Godina
2010

Stranica
158

Mentor
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Ključne riječi
škrob pšenice ; epiklorhidrin ; dikarboksilne kiseline ; termofizikalna svojstva ; fizikalna svojstva
(wheat starch ; epichlorohydrin ; dicarboxylic acids ; thermophysical properties ; physical properties)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj sorte na svojstva škroba pšenice: želatinizaciju, retrogradaciju, kapacitet bubrenja, indeks topljivosti, boju škroba, bistroću škrobne paste, reološka svojstva paste, udio rezistentnog škroba, stabilnost paste tijekom ciklusa zamrzavanje- odmrzavanje i čvrstoću škrobnog gela, provesti kemijsku modifikaciju škroba epiklorhidrinom u udjelima 0, 1, 0, 3 i 0, 5 % (s.tv. škroba) i smjesama dikarboksilnih kiselina (jantarna, glutarna, adipinska i azelainska kiselina) i acetanhidrida (omjer kiselina:anhidrid 1:30) u udjelima 4, 6 i 8% (s.tv. škroba) te ispitati fizikalna i kemijska svojstva nastalih modificiranih škrobova. U tu svrhu provedeno je izoliranje škroba iz dviju sorata pšenice: Golubica i Srpanjka. Rezultati su pokazali da su izolirani i modificirani škrobovi imali visok stupanj čistoće. Sorta pšenice nije imala utjecaj na ispitivana svojstva nativnog škroba, ali je utjecala na reakciju sa reagensima za modifikaciju. Modifikacija škroba epiklorhidrinom rezultirala je porastom temperature želatinizacije i sniženjem retrogradacije nakon 7 dana skladištenja pri 4 °C. Osim toga, došlo je i do porasta stabilnosti paste pri visokim temperaturama i tijekom hlađenja, sniženja kapaciteta bubrenja, indeksa topljivosti te stabilnosti u ciklusima zamrzavanje – odmrzavanje. Temperature želatinizacije i početka stvaranja paste te retrogradacija škroba snižene su modifikacijom smjesama dikarboksilnih kiselina i acetanhidrida. Adhezija gelova, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti porasli su, a stabilnost u ciklusima zamrzavanje – odmrzavanje snizila se modifikacijama smjesama dikarboksilnih kiselina i acetanhidrida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ačkar, Đurđica
Izoliranje, modificiranje i karakteriziranje škroba pšenice, 2010., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Ačkar, Đ. (2010) 'Izoliranje, modificiranje i karakteriziranje škroba pšenice', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica}, year = {2010}, pages = {158}, keywords = {\v{s}krob p\v{s}enice, epiklorhidrin, dikarboksilne kiseline, termofizikalna svojstva, fizikalna svojstva}, title = {Izoliranje, modificiranje i karakteriziranje \v{s}kroba p\v{s}enice}, keyword = {\v{s}krob p\v{s}enice, epiklorhidrin, dikarboksilne kiseline, termofizikalna svojstva, fizikalna svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica}, year = {2010}, pages = {158}, keywords = {wheat starch, epichlorohydrin, dicarboxylic acids, thermophysical properties, physical properties}, title = {Isolation, modification and characterisation of wheat starch}, keyword = {wheat starch, epichlorohydrin, dicarboxylic acids, thermophysical properties, physical properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font