Pregled bibliografske jedinice broj: 498200
KADULJA I RUŽMARIN:NJIHOVA ANTILISTERIJSKA SVOJSTVA I MOGUĆNOSTI PRIMJENE U ZAŠTITI NAMIRNICA
KADULJA I RUŽMARIN:NJIHOVA ANTILISTERIJSKA SVOJSTVA I MOGUĆNOSTI PRIMJENE U ZAŠTITI NAMIRNICA // 2. Hrvatski kongres o ruralnom turizmu - Zbornik radova / Katica, Dijana (ur.).
Zagreb: Hrvatski farmer, 2010. str. 169-175 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 498200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KADULJA I RUŽMARIN:NJIHOVA ANTILISTERIJSKA SVOJSTVA I MOGUĆNOSTI PRIMJENE U ZAŠTITI NAMIRNICA
(SAGE AND ROSEMARY: THEIR ANTILISTERIAL PROPERTIES AND POTENTIAL APPLICATION IN PROTECTION OF FOOD)
Autori
Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Čvek, Domagoj ; Dragović-Uzelac, Verica ; Đugum, Jelena ; Delaš, Frane
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
2. Hrvatski kongres o ruralnom turizmu - Zbornik radova
/ Katica, Dijana - Zagreb : Hrvatski farmer, 2010, 169-175
ISBN
978-953-6387-08-3
Skup
2. Hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Mali Lošinj, Hrvatska, 21.04.2010. - 25.04.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
antilisterijski učinak; L. monocytogenes; eterično ulje kadulje; eterično ulje ružmarina
(antilisterial activities; L. monocytogenes; essential oil of sage; essential oil of rosemary)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti antilisterijsko djelovanje eteričnih ulja kadulje i ružmarina na rast bakterije Listeria monocytogenes 5S izolirane iz svježeg kravljeg sira proizvedenog na tradicionalan način. Mikrobiološka kakvoća svježeg kravljeg sira predstavlja značajan javnozdravstveni problem, jer je riječ o rizičnoj skupini namirnica koje mogu biti izvor različitih uzročnika bolesti, budući se za njihovu proizvodnju koristi sirovo mlijeko bez toplinske obrade. Od ukupno 60 istraživanih uzoraka svježeg kravljeg sira u 6% uzoraka je dokazana L. monocytogenes klasičnim mikrobiološkim metodama na PALCAM agaru, dok je biokemijskim API-testovima i molekularnom PCR-metodom listerija dokazana samo u 3% uzoraka. Antilisterijsko djelovanje eteričnih ulja kadulje i ružmarina određeno je turbidimetrijskom metodom u mikrotitarskim pločicama. Dobiveni rezultati pokazali su da eterična ulja i kadulje i ružmarina imaju snažan inhibitorni učinak na rast bakterije L. monocytogenes 5S u koncentracijama od 5 i 10% (v/v) tijekom 48 sati, dok koncentracije 0, 5 i 1% (v/v) značajno inhibiraju rast bakterije tek nakon 24 sata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(autor)
Jelena Đugum
(autor)
Domagoj Čvek
(autor)
Jadranka Frece
(autor)
Ksenija Markov
(autor)
Verica Dragović-Uzelac
(autor)