Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 497718

Jabučno-mliječna fermentacija u vinu


Plavša, Tomislav
Jabučno-mliječna fermentacija u vinu // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 6; 70-78 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 497718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jabučno-mliječna fermentacija u vinu
(Malolactic fermentation in wine)

Autori
Plavša, Tomislav

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 33 (2010), 6; 70-78

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
jabučno-mliječna fermentacija ; bakterije mliječne kiseline ; vino
(malolactic fermentation ; lactic acid bacteria ; wine)

Sažetak
Jabučno-mliječna fermentacija (JMF) je proces biološkog otkiseljavanja vina u kojem se dikarboksilna L-jabučna kiselina pretvara u monokarboksilnu L-mliječnu kiselinu i ugljik(IV)-oksid. JMF provode bakterije mliječne kiseline (BMK) iz rodova Oenocossus, Pediococcus i Lactobacillus. Na rast BMK u vinu i njihov metabolizam utječu razni fizikalno- kemijski čimbenici, poput pH, temperature, koncentracije sumpor(IV)-oksid i etanola. Kompleksne i raznovrsne metaboličke aktivnosti BMK tijekom JMF mogu na kakvoću vina utjecati pozitivno (smanjenje kiselosti, modifikacija mirisa i okusa, mikrobiološka stabilnost) ili negativno (promjene mirisa, boje i tvorba amina).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
147-1470497-0555 - Valorizacija resursa vinove loze (Vitis sp.) i banka gena (Peršurić, Đordano, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Citiraj ovu publikaciju:

Plavša, Tomislav
Jabučno-mliječna fermentacija u vinu // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 6; 70-78 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Plavša, T. (2010) Jabučno-mliječna fermentacija u vinu. Glasnik zaštite bilja, 33 (6), 70-78.
@article{article, author = {Plav\v{s}a, Tomislav}, year = {2010}, pages = {70-78}, keywords = {jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, vino}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {33}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija u vinu}, keyword = {jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, vino} }
@article{article, author = {Plav\v{s}a, Tomislav}, year = {2010}, pages = {70-78}, keywords = {malolactic fermentation, lactic acid bacteria, wine}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {33}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Malolactic fermentation in wine}, keyword = {malolactic fermentation, lactic acid bacteria, wine} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Zoological Record
  • Urlichsweb





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font