Pregled bibliografske jedinice broj: 497718
Jabučno-mliječna fermentacija u vinu
Jabučno-mliječna fermentacija u vinu // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 6; 70-78 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 497718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jabučno-mliječna fermentacija u vinu
(Malolactic fermentation in wine)
Autori
Plavša, Tomislav
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 33
(2010), 6;
70-78
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
jabučno-mliječna fermentacija ; bakterije mliječne kiseline ; vino
(malolactic fermentation ; lactic acid bacteria ; wine)
Sažetak
Jabučno-mliječna fermentacija (JMF) je proces biološkog otkiseljavanja vina u kojem se dikarboksilna L-jabučna kiselina pretvara u monokarboksilnu L-mliječnu kiselinu i ugljik(IV)-oksid. JMF provode bakterije mliječne kiseline (BMK) iz rodova Oenocossus, Pediococcus i Lactobacillus. Na rast BMK u vinu i njihov metabolizam utječu razni fizikalno- kemijski čimbenici, poput pH, temperature, koncentracije sumpor(IV)-oksid i etanola. Kompleksne i raznovrsne metaboličke aktivnosti BMK tijekom JMF mogu na kakvoću vina utjecati pozitivno (smanjenje kiselosti, modifikacija mirisa i okusa, mikrobiološka stabilnost) ili negativno (promjene mirisa, boje i tvorba amina).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-1470497-0555 - Valorizacija resursa vinove loze (Vitis sp.) i banka gena (Peršurić, Đordano, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Zoological Record
- Urlichsweb