Pregled bibliografske jedinice broj: 49703
Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline
Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 49703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline
(The influence of metal ions, preservatives, spices and antioxidans on degradation of L-ascorbic acid)
Autori
Zolaji, Mihajla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.05
Godina
2000
Stranica
50
Mentor
Piližota, Vlasta
Neposredni voditelj
Nedić, Nela
Ključne riječi
metali; konzervansi; začini; antioksidansi; L-askorbinska kiselina
(metals; preservatives; spices; antioxidans; L-ascorbic acid)
Sažetak
Sintetski proizvedena L-askorbinska kiselina se često koristi u prehrambenoj industriji kao antioksidans i važna je kao vitamin u prehrani čovjeka. Na brzinu razgradnje askorbinske kiseline utječu brojni čimbenici, između ostalih i različiti aditivi. Cilj istraživanja je praćenje razgradnje L-askorbinske kiseline u vodenoj otopini konzervanasa (benzoat, sorbat, kofein, galna kiselina, limunska kiselina, sumporni dioksid), katalizatora (ioni Fe, Al, Sn, Cu)i antioksidanasa (začini, antocijani) primjenom kromatografske tehnike (HPLC).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113001
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vlasta Piližota
(mentor)