Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 49703

Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline


Zolaji, Mihajla
Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 49703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline
(The influence of metal ions, preservatives, spices and antioxidans on degradation of L-ascorbic acid)

Autori
Zolaji, Mihajla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.05

Godina
2000

Stranica
50

Mentor
Piližota, Vlasta

Neposredni voditelj
Nedić, Nela

Ključne riječi
metali; konzervansi; začini; antioksidansi; L-askorbinska kiselina
(metals; preservatives; spices; antioxidans; L-ascorbic acid)

Sažetak
Sintetski proizvedena L-askorbinska kiselina se često koristi u prehrambenoj industriji kao antioksidans i važna je kao vitamin u prehrani čovjeka. Na brzinu razgradnje askorbinske kiseline utječu brojni čimbenici, između ostalih i različiti aditivi. Cilj istraživanja je praćenje razgradnje L-askorbinske kiseline u vodenoj otopini konzervanasa (benzoat, sorbat, kofein, galna kiselina, limunska kiselina, sumporni dioksid), katalizatora (ioni Fe, Al, Sn, Cu)i antioksidanasa (začini, antocijani) primjenom kromatografske tehnike (HPLC).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zolaji, Mihajla
Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Zolaji, M. (2000) 'Utjecaj iona metala, konzervanasa, začina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zolaji, Mihajla}, year = {2000}, pages = {50}, keywords = {metali, konzervansi, za\v{c}ini, antioksidansi, L-askorbinska kiselina}, title = {Utjecaj iona metala, konzervanasa, za\v{c}ina i antioksidanasa na degradaciju L-askorbinske kiseline}, keyword = {metali, konzervansi, za\v{c}ini, antioksidansi, L-askorbinska kiselina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zolaji, Mihajla}, year = {2000}, pages = {50}, keywords = {metals, preservatives, spices, antioxidans, L-ascorbic acid}, title = {The influence of metal ions, preservatives, spices and antioxidans on degradation of L-ascorbic acid}, keyword = {metals, preservatives, spices, antioxidans, L-ascorbic acid}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font