Pregled bibliografske jedinice broj: 496806
Gospodarska svojstva kultivara rajčice pri različitim pripremama hranjive otopine
Gospodarska svojstva kultivara rajčice pri različitim pripremama hranjive otopine, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 496806 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gospodarska svojstva kultivara rajčice pri različitim pripremama hranjive otopine
(Agronomic traits of tomato cultivars at different preparation methods of nutrient solution)
Autori
Žnidarić, Marinko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.12
Godina
2010
Stranica
35
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
Lycopersicum esculentum Mill.; hidroponski uzgoj; hranive soli; vodotopiva NPK gnojiva; masa ploda; tržni prinos
(Lycopersicum esculentum Mill.; soilless culture; nutrient salts; water soluble NPK fertilizers; fruit weight; marketable yield)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi gospodarska svojstva dva krupnoplodna kultivara rajčice u hidroponskom uzgoju na kamenoj vuni, pri primjeni hranivih otopina pripremljenih iz hranivih soli i vodotopivih NPK gnojiva. U istraživanje su bili uključeni kultivari Belle i Buran. Tijekom plodonošenja brani su plodovi s 8 grozdova prikraćenih na 5 plodova. Utvrđeni su masa i prinos tržnih plodova po grozdu i ukupno, broj tržnih i netržnih plodova po biljci te udio netržnih plodova sa simptomima vršne truleži. Oba kultivara su uz primjenu NPK otopine razvila već broj tržnih plodova (Belle 27, Buran 30). Udio netržnih plodova je kod kultivara Belle, ovisno o primijenjenoj otopini iznosio od 27, 3 do 34, 3 % i bio znatno veći od udjela netržnih plodova kod kultivara Buran, od 6, 3 do 10 %. Primjenom NPK otopine razvili su se krupniji plodovi tijekom plodonošenja tako da su oba kultivara u interakciji s NPK otopinom razvila znatno krupnije plodove (od 202 do 214 g) nego u interakciji sa standardnom otopinom (od 173 do 190 g). Testirani kultivari su, osim na prvom grozdu ostvarili statistički podjednake prinose, a primjena NPK otopine je rezultirala znatno višim prinosima od petog do osmog grozda. Među interakcijama su utvrđene značajne razlike u ukupnom prinosu koji je varirao od 4379 do 6129 g/biljci. U ovom su istraživanju bolji rezultati postignuti primjenom hranive otopine pripremljene iz vodotopivih kompleksnih gnojiva, no to ne umanjuje prednosti pripreme hranive otopine iz pojedinačnih hranivih soli koje bi došle do izražaja pri boljem menadžmentu fertirigacije i primjeni automatike za pripremu otopine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(mentor)