Pregled bibliografske jedinice broj: 496754
Agronomska svojstva "cherry" rajčice u hidroponskom uzgoju
Agronomska svojstva "cherry" rajčice u hidroponskom uzgoju, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 496754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agronomska svojstva "cherry" rajčice u hidroponskom uzgoju
(Agronomic traits of soilless grown cherry tomato)
Autori
Viduka, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.12
Godina
2010
Stranica
28
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
Lycopersicum esculentum Mill.; hidroponski uzgoj; broj i masa plodova; tržni prinos; suha i topljiva suha tvar
(Lycopersicum esculentum Mill.; soilless culture; fruits mass and number; marketable yield; dry matter and soluble solids)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi agronomska i neka kvalitativna svojstva „cherry“ rajčice u hidroponskom uzgoju na kamenoj vuni, pri standardnoj i povećanoj koncetraciji dušika u hranjivoj otopini. Koncentracija dušika je povećana dodavanjem 50 % više amonijeva nitrata nego u standardnoj otopini. U istraživanja su bila uključena dva kultivara „cherry“ rajčice, cv.“Sakura“ i cv. „Sweet Million“. Tijekom plodonošenja brani su plodovi s 8 grozdova, prikraćenih na 10 plodova. Utvrđeni su masa i prinos tržnih plodova s pojedinog grozda i za razdoblje plodonošenja, broj tržnih i netržnih plodova po biljci, te udio suhe i topljive suhe tvari. Ovisno o kultivaru i koncentraciji amonijeva nitrata u otopini udio tržnih plodova je iznosio od 86, 8 do 96, 2 %. Kultivar Sakura je na svim grozdovima razvio značajno krupnije plodove, što je rezultiralo značajno većim prinosom s pojedinog grozda i ukupno (61, 8 %). U interakciji s koncentracijom amonijeva nitrata u otopini kultivar Sakura je pri primjeni povećane koncentracije ostvario 6, 03 % viši prinos u odnosu na primjenu standardne otopine, a kultivar Sweet Million 17, 46 % viši, iz čega je vidljivo pozitivno djelovanje povećane koncentracije amonijeva nitrata. Plodovi oba kutivara su sadržavali visok udio suhe tvari, od 7, 96 do 9, 16 % i topljive suhe tvari, od 7, 40 do 7, 90 °Brix. Prema literaturnim navodima o masi plodova i prinosu testiranih kultivara može se zaključiti da je prikraćivanje cvjetnih grana imalo pozitivan učinak na promatrana svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(mentor)