Pregled bibliografske jedinice broj: 49672
Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu jabuku
Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu jabuku // Zbornik radova 2000. godine / Ahmedbašić, Mahmud ; Nikić, Stjepan (ur.).
Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2000. str. 123-130
CROSBI ID: 49672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu jabuku
(Effects of hydrogen peroxide and ascorbic acid on fresh cut apple)
Autori
Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Miličević, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Zbornik radova 2000. godine
Urednik/ci
Ahmedbašić, Mahmud ; Nikić, Stjepan
Izdavač
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
Grad
Tuzla
Godina
2000
Raspon stranica
123-130
ISBN
1512-6811
Ključne riječi
jabuke, enzimsko posmeđivanje, inhibicija, askorbinska kiselina, vodikov peroksid
(apples, enzymatic browning, inhibition, ascorbic acid, hydrogen peroxide)
Sažetak
U prehrambenoj industriji veliki problem predstavlja posmeđivanje koje se javlja na prerezanoj površini voća i povrća. To utječe kako na izgled tako i na njihovu prehrambenu kvalitetu i rok trajanja. Zbog toga se danas nastoje pronaći sredstva koja će spriječiti nastanak posmeđivanja, a da pri tome nemaju štetan utjecaj na ljudsko zdravlje. Cilj ovoga rada je bio ispitati utjecaj askorbinske kiseline i vodikovog peroksida na sprječavanje posmeđivanja. Ispitivanje je provedeno na jabukoma sorte Ionagold. Njaprije je određen kemijski sastav netretirane jabuke, te je potom obavljeno tretiranje otopinama askorbinske kiseline i vodikovog peroksida (radi sprječavanja razvoja mikroorganizama). Uz praćenje promjene kemijskog sastava praćena je i promjena mase tretiranih i netretiranih uzoraka, kao i vizualna ocjena. Na osnovi rezultata ispitivanja je zaključeno da se askorbinska kiselina može koristiti u svrhu sprječavanja posmeđivanja a da vodikov peroksid donekle sprječava razvoj mikroorganizama.
Izvorni jezik
Hrvatski