Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 49672

Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu jabuku


Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Miličević, Dijana
Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu jabuku // Zbornik radova 2000. godine / Ahmedbašić, Mahmud ; Nikić, Stjepan (ur.).
Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2000. str. 123-130


CROSBI ID: 49672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu jabuku
(Effects of hydrogen peroxide and ascorbic acid on fresh cut apple)

Autori
Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Miličević, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Zbornik radova 2000. godine

Urednik/ci
Ahmedbašić, Mahmud ; Nikić, Stjepan

Izdavač
Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

Grad
Tuzla

Godina
2000

Raspon stranica
123-130

ISBN
1512-6811

Ključne riječi
jabuke, enzimsko posmeđivanje, inhibicija, askorbinska kiselina, vodikov peroksid
(apples, enzymatic browning, inhibition, ascorbic acid, hydrogen peroxide)

Sažetak
U prehrambenoj industriji veliki problem predstavlja posmeđivanje koje se javlja na prerezanoj površini voća i povrća. To utječe kako na izgled tako i na njihovu prehrambenu kvalitetu i rok trajanja. Zbog toga se danas nastoje pronaći sredstva koja će spriječiti nastanak posmeđivanja, a da pri tome nemaju štetan utjecaj na ljudsko zdravlje. Cilj ovoga rada je bio ispitati utjecaj askorbinske kiseline i vodikovog peroksida na sprječavanje posmeđivanja. Ispitivanje je provedeno na jabukoma sorte Ionagold. Njaprije je određen kemijski sastav netretirane jabuke, te je potom obavljeno tretiranje otopinama askorbinske kiseline i vodikovog peroksida (radi sprječavanja razvoja mikroorganizama). Uz praćenje promjene kemijskog sastava praćena je i promjena mase tretiranih i netretiranih uzoraka, kao i vizualna ocjena. Na osnovi rezultata ispitivanja je zaključeno da se askorbinska kiselina može koristiti u svrhu sprječavanja posmeđivanja a da vodikov peroksid donekle sprječava razvoj mikroorganizama.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piližota, Vlasta; Šubarić, Drago; Miličević, Dijana
Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu jabuku // Zbornik radova 2000. godine / Ahmedbašić, Mahmud ; Nikić, Stjepan (ur.).
Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2000. str. 123-130
Piližota, V., Šubarić, D. & Miličević, D. (2000) Učinak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svježe izrezanu jabuku. U: Ahmedbašić, M. & Nikić, S. (ur.) Zbornik radova 2000. godine. Tuzla, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, str. 123-130.
@inbook{inbook, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana}, year = {2000}, pages = {123-130}, keywords = {jabuke, enzimsko posme\djivanje, inhibicija, askorbinska kiselina, vodikov peroksid}, isbn = {1512-6811}, title = {U\v{c}inak vodikovog peroksida i askorbinske kiseline na svje\v{z}e izrezanu jabuku}, keyword = {jabuke, enzimsko posme\djivanje, inhibicija, askorbinska kiselina, vodikov peroksid}, publisher = {Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla} }
@inbook{inbook, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana}, year = {2000}, pages = {123-130}, keywords = {apples, enzymatic browning, inhibition, ascorbic acid, hydrogen peroxide}, isbn = {1512-6811}, title = {Effects of hydrogen peroxide and ascorbic acid on fresh cut apple}, keyword = {apples, enzymatic browning, inhibition, ascorbic acid, hydrogen peroxide}, publisher = {Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font