Pregled bibliografske jedinice broj: 496063
Hipoglikemijski i antioksidativni učinak ekstrakta kore kineskog cimeta (Cinnamomum cassia Blume)
Hipoglikemijski i antioksidativni učinak ekstrakta kore kineskog cimeta (Cinnamomum cassia Blume) // Farmaceutski glasnik : glasilo Hrvatskog farmaceutskog društva, 66 (2010), 591-599 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 496063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hipoglikemijski i antioksidativni učinak ekstrakta kore kineskog cimeta (Cinnamomum cassia Blume)
(Hypoglycaemic and antioxidant activity of Chinese cinnamon (Cinnamomum cassia Blume) bark extract)
Autori
Kalođera, Zdenka ; Zovko Končić, Marijana ; Klepac, Ratimir ; Fadi, Betilija, Kajtar, Darija, Šešok, Tatjana
Izvornik
Farmaceutski glasnik : glasilo Hrvatskog farmaceutskog društva (0014-8202) 66
(2010);
591-599
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Hipoglikemijski učinak; antioksidativni učinak; kineski cimet; Cinnamomum cassia
(Hypoglycaemic activity; antioxidant activity; Chinese cinnamon; Cinnamomum cassia)
Sažetak
Kineski cimet (Cinnamomum cassia Blume, Lauraceae) je zimzeleno drvo koje potječe iz Kine. Cilj istraživanja bio je ispitati hipoglikemijska i antioksidativna svojstva ekstrakta kore kineskog cimeta. Antioksidativna aktivnost in vitro određena je pomoću četiri metode: ispitivanjem antiradikalne i kelirajuće aktivnosti, redukcijske snage, te aktivnosti u testu s -karotenom i linoleinskom kiselinom. In vivo ispitivanja provedena su na štakorima kojima je dijabetes izazvan intraperitonealnim injiciranjem streptozotocina. Određena je razina glukoze u krvi, a u plazmi i eritrocitima mjereni su neki od pokazatelja oksidativnog stresa kao što su: razina lipidne peroksidacije te koncentracija karbonilnih proteina i superoksidnog radikala. Ekstrakt kore kineskog cimeta pokazao je značajan in vitro antioksidativni učinak u svim istraživanjima. Kelirajuća aktivnost kore cimeta bila je jednaka aktivnosti EDTA, a veća od aktivnosti kvercetina, dok je aktivnost u testu s -karotenom i linoleinskom kiselinom bila veća od aktivnosti butliliranog hidroksianisola. Nadalje, razina glukoze u krvi štakora koji su uzimali ekstrakt kore kineskog cimeta bila je niža u odnosu na netretirane dijabetične štakore. Također, utvrđeno je i smanjenje pokazatelja oksidativnog stresa. Rezultati istraživanja upućuju na to da bi ekstrakt kore kineskog cimeta mogao biti djelotvoran u snižavanju razine glukoze u krvi, te koristan kao pomoćna terapija kod šećerne bolesti tipa 2.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- EMBASE (Excerpta Medica)
- Scopus