Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 495934

Doprinos čokolade funkcionalnoj prehrani


Škrabal, Svjetlana
Doprinos čokolade funkcionalnoj prehrani // Funkcionalna hrana u Hrvatskoj, stručni skup / Draženka Komes (ur.).
Zagreb: Hrvatska gospodarska komora, Društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, 2008. str. 9-12 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 495934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Doprinos čokolade funkcionalnoj prehrani
(The contribution of functional chocolate diet)

Autori
Škrabal, Svjetlana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Funkcionalna hrana u Hrvatskoj, stručni skup / Draženka Komes - Zagreb : Hrvatska gospodarska komora, Društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, 2008, 9-12

Skup
Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 02.10.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
čokolada; antioksidansi; polifenoli
(chocolate; antioxidants; polyphenols)

Sažetak
Prema brojnim raspravama u literaturi o „funkcionalnoj hrani“, može se reći da se pod nazivom „funkcionalna hrana“ podrazumijeva sva hrana s biološki aktivnim djelovanjem te da takva hrana pomaže očuvanju zdravlja i utječe na pojedine tjelesne funkcije. Pri tome najvažnija namjena funkcionalne hrane nije da utaži glad niti da osigura ljudskom organizmu neophodne hranjive tvari, već da sprječi razvoj bolesti i poboljša fizičko i psihičko stanje čovjeka. Da li u navedenom kontekstu i čokolada može biti funkcionalna hrana?Polifenoli i metilksantini se u kakaovom zrnu nalaze u pigmentnim stanicama kotideldona. Procjenjuje se da ih ima 6 – 8% računato na težinu suhog zrna. Sam polifenolni sastav kakaovog zrna ovisi o mnogobrojnim čimbenicima kao što su varijeteti kakaovca, geografsko podrijetlo, uvjeti uzgoja i zrelost kakaovog zrna. Prema istraživanjima, alkalizacijom kakaove mase smanjuje se udio polifenola u kakaovoj masi, tako da je za proizvodnju ovakve čokolade bolje koristiti nealkaliziranu kaoavu masu, jer se u tom slučaju čuva izvorni polifenolni sastav kakovca. Polifenolni sastav kakaovca će ostati bolje očuvan ukoliko se prženje provodi na nižim temperaturama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Svjetlana Škrabal (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škrabal, Svjetlana
Doprinos čokolade funkcionalnoj prehrani // Funkcionalna hrana u Hrvatskoj, stručni skup / Draženka Komes (ur.).
Zagreb: Hrvatska gospodarska komora, Društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, 2008. str. 9-12 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Škrabal, S. (2008) Doprinos čokolade funkcionalnoj prehrani. U: Draženka Komes (ur.)Funkcionalna hrana u Hrvatskoj, stručni skup.
@article{article, author = {\v{S}krabal, Svjetlana}, year = {2008}, pages = {9-12}, keywords = {\v{c}okolada, antioksidansi, polifenoli}, title = {Doprinos \v{c}okolade funkcionalnoj prehrani}, keyword = {\v{c}okolada, antioksidansi, polifenoli}, publisher = {Hrvatska gospodarska komora, Dru\v{s}tvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}krabal, Svjetlana}, year = {2008}, pages = {9-12}, keywords = {chocolate, antioxidants, polyphenols}, title = {The contribution of functional chocolate diet}, keyword = {chocolate, antioxidants, polyphenols}, publisher = {Hrvatska gospodarska komora, Dru\v{s}tvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font