Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 495804

Određivanje količine flavonoida i redukcijska svojstva Kamerunskog propolisa


Lisjak Besedić, Maja
Određivanje količine flavonoida i redukcijska svojstva Kamerunskog propolisa, 2010., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 495804 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje količine flavonoida i redukcijska svojstva Kamerunskog propolisa
(Quantity of flavonoids and reducing properties of Camoroonian propolis)

Autori
Lisjak Besedić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2010

Stranica
28

Mentor
Zovko Končić, Marijana

Ključne riječi
flavonoid; redukcijska svojstva; propolis; Kamerun
(flavonoid; reducing properties; propolis; Cameroon)

Sažetak
Propolis je ljepljiva smolasta tvar, smjesa biljnih smola, eteričnih ulja, minerala, enzima, voska, peluda, flavonoida, i drugih tvari. Ispitivano je dvanaest uzoraka propolisa prikupljeno je tijekom 2008. i 2009. godine iz košnica pčela medarica Apis mellifera adansonii L. smještenih u centralnom i sjevernozapadnom dijelu Kameruna. Sadržaj flavona i flavonola u ekstraktima određeni su metodom keliranja aluminijevih iona. Količina flavanona i dihidroflavanonola određena je kondenzacijskom reakcijom s 2, 4-dinitrofenilhidrazinom dok su ukupni flavonoidi određeni kao zbroj flavona, flavonola, flavanona i dihidroflavononola. Redukcijska snaga određivana je kao svojstvo ekstrakata da reduciraju fero u feri ione. Ispitivanje je pokazalo da najviše flavona i flavonola sadrži uzorak 12 (Yaounde – Center). Uzorak 2 (Birsok – Adamawa) prednjači u količini ukupnih flavanona i flavanonola u odnosu na ostale uzorke, te zbog toga ima i najveću količinu ukupnih flavonoida. Nadalje, uzorak 1 (Oku – Northwest) i uzorak 12 (Yaounde – Center) pokazali su bolju redukcijsku moć od uzoraka prikupljenih iz drugih područja. Može se vidjeti da ovisnost između ukupnih flavonoida i redukcijske snage uzoraka nije tako izražena. Time možemo zaključiti da redukcijska snaga ekstrakata propolisa nije ovisila samo o sadržaju flavonoida nego i o mnogim drugim čimbenicima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Zovko Končić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lisjak Besedić, Maja
Određivanje količine flavonoida i redukcijska svojstva Kamerunskog propolisa, 2010., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Lisjak Besedić, M. (2010) 'Određivanje količine flavonoida i redukcijska svojstva Kamerunskog propolisa', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lisjak Besedi\'{c}, Maja}, year = {2010}, pages = {28}, keywords = {flavonoid, redukcijska svojstva, propolis, Kamerun}, title = {Odre\djivanje koli\v{c}ine flavonoida i redukcijska svojstva Kamerunskog propolisa}, keyword = {flavonoid, redukcijska svojstva, propolis, Kamerun}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lisjak Besedi\'{c}, Maja}, year = {2010}, pages = {28}, keywords = {flavonoid, reducing properties, propolis, Cameroon}, title = {Quantity of flavonoids and reducing properties of Camoroonian propolis}, keyword = {flavonoid, reducing properties, propolis, Cameroon}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font