Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 495735

Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla - II dio


Solomun Kolanović, Božica; Đokić, Maja; Bilandžić, Nina; Varenina, Ivana; Sedak, Marija; Knežević, Zorka
Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla - II dio // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 41 (2011), 1; 25-37 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 495735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla - II dio
(Chromatographic methods for determining antibiotics in foods of animal origin – part two)

Autori
Solomun Kolanović, Božica ; Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Sedak, Marija ; Knežević, Zorka

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 41 (2011), 1; 25-37

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
antibiotici; kromatografske metode; hrana
(antibiotics; chromatographic methods; food)

Sažetak
U radu su opisani su postupci pripreme uzoraka antibiotika iz velikog broja složenih uzoraka te detekcije različitim kromatografskim metodama koje se koriste u analitičkim laboratorijima za određivanje pojedinih skupina antibiotika u proizvodima životinjskog porijekla. Opisane su metode određivanja antibiotika koji na bakterijsku stanicu najčešće djeluju bakteriostatski zbog ometanja sinteze proteina odnosno amiloglikozidi (gentamicin, tobramicin, kanamicin, neomicin i streptomycin), makrolidi (eritromicin, tilozin, tilmikozin i spiramicin), tetraciklini (klortetraciklin, oksitetraciklin, tetraciklin i doksitetraciklin), te antibitici koji ometaju sintezu nukleniskih kiselina kao što su sulfonamidi i trimetoprim te kinoloni (enrofloksacin, ciprofloksacin, marbofloksacin, norfloksacin, danofloksacin, flumekin i dr.). Najčešće korištene kromatografske metode u određivanju antibakterijskih tvari u biološkim uzorcima su tekućinska kromatografija s različitim detektorima poput UV, DAD, elektrokemijskih ili masenih detektora te plinska kromatografija. Zbog strogih zahtjeva novih direktiva Europske Unije, kontrolni laboratoriji moraju razviti osjetljivu i selektivnu analitičku metodu koja omogućuje postizanje vrlo niskih razina detekcije i nedvosmislenu identifikaciju rezidua.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Terzić, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nina Bilandžić (autor)

Avatar Url Maja Đokić (autor)

Avatar Url Zorka Knežević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Solomun Kolanović, Božica; Đokić, Maja; Bilandžić, Nina; Varenina, Ivana; Sedak, Marija; Knežević, Zorka
Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla - II dio // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 41 (2011), 1; 25-37 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Solomun Kolanović, B., Đokić, M., Bilandžić, N., Varenina, I., Sedak, M. & Knežević, Z. (2011) Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla - II dio. Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 41 (1), 25-37.
@article{article, author = {Solomun Kolanovi\'{c}, Bo\v{z}ica and \DJoki\'{c}, Maja and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Varenina, Ivana and Sedak, Marija and Kne\v{z}evi\'{c}, Zorka}, year = {2011}, pages = {25-37}, keywords = {antibiotici, kromatografske metode, hrana}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {41}, number = {1}, issn = {0350-7149}, title = {Kromatografske metode za odre\djivanje antibiotika u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla - II dio}, keyword = {antibiotici, kromatografske metode, hrana} }
@article{article, author = {Solomun Kolanovi\'{c}, Bo\v{z}ica and \DJoki\'{c}, Maja and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Varenina, Ivana and Sedak, Marija and Kne\v{z}evi\'{c}, Zorka}, year = {2011}, pages = {25-37}, keywords = {antibiotics, chromatographic methods, food}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {41}, number = {1}, issn = {0350-7149}, title = {Chromatographic methods for determining antibiotics in foods of animal origin – part two}, keyword = {antibiotics, chromatographic methods, food} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font