Pregled bibliografske jedinice broj: 494944
Determinacija bakterija roda Salmonella
Determinacija bakterija roda Salmonella, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 494944 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Determinacija bakterija roda Salmonella
(Salmonella detection and identification)
Autori
Zagorščak, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.12
Godina
2009
Stranica
22
Mentor
Pavlović, Hrvoje
Ključne riječi
Salmonella; detekcija; determinacija
(Salmonella; detection; identification)
Sažetak
Salmonella u prehrambenoj industriji zauzima značajno mjesto kao jedan od najznačajnijih kontaminata hrane koji je patogen za čovjeka. U čovjeka izaziva salmoneloze. Salmoneloza je bakterijska infekcija tankog i debelog crijeva. Postoji jedna vrsta (Salmonella enterica)sa sedam podvrsta. Od najveće je važnosti prevencija kontaminacije živežnih namirnica od strane inficiranih životinja ili ljudi. S peradi, mesom, jajima i drugom hranom, mora se pravilno rukovati i treba ju pravilno termički obraditi, spremiti i čuvati u hladnjaku. Istraživanja se provode radi dobivanja rezultata koji su važni radi usporedbe i pronalaženja odgovarajućih riješenja za sprečavanje bolesti uzrokovanih salmonelama. Pravilnim rukovanjem i kontrolom hrane, te pitke vode, može se spriječiti pojava salmonela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija