Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 494932

Antibakterijski učinak eteričnih ulja Allium tuberosum i Litsea cubeba


Happ, Marina
Antibakterijski učinak eteričnih ulja Allium tuberosum i Litsea cubeba, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 494932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antibakterijski učinak eteričnih ulja Allium tuberosum i Litsea cubeba
(Antibacterial effect of essential oils from Allium tuberosum and Litsea cubeba)

Autori
Happ, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.11

Godina
2009

Stranica
49

Mentor
Pavlović, Hrvoje

Ključne riječi
antibakterijski učinak; Allium tuberosum; Litsea cubeba; gram-negativne bakterije; gram-pozitivne bakterije
(antibacterial effect; Allium tuberosum; Litsea cubeba; gram-negative bacteria; gram-positive bacteria)

Sažetak
Eterična ulja su aromatične tekućine iz biljnog materijala koje posjeduju više ili manje izražen antimikrobni učinak. Budući je, u posljednje vrijeme, povećano zanimanje za proizvodnju namirnica bez sintetičkih aditiva, jedna od mogućnosti u proizvodnji mikrobiološki sigurnih namirnica je dodatak eteričnih ulja kao antibakterijskih i antifungalnih aditiva. Cilj ovog rada je istražiti antibakterijski učinak kineskih eteričnih ulja Allium tuberosum (kineski češnjak) i Litsea cubeba (May Chang) protiv, za prehrambenu industriju značajnih, gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija. Ispitane su gram- negativne bakterije: Escherichia coli, Salmonella enteritidis i Yersinia enterocolitica i gram-pozitivne Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus. Eterična ulja A. tuberosum i L. cubeba su nabavljena od kineskog proizvođača. Antibakterijski učinak eteričnih ulja ispitan je metodom tekućih podloga pri čemu je određena minimalna inhibitorna (MIK) i baktericidna koncentracija (MBK) ispitanih eteričnih ulja. Minimalna baktericidna koncentracija ulja L. cubeba na S. aureus i Y. enterocolitica utvrđena je pri 125 ppm, dok je 8 puta veća koncentracija djelovala baktericidno na S. enteritidis. Minimalna inhibitorna koncentracije je primijećena jedino kod L. monocytogenes (125 ppm). U usporedbi eteričnog ulja L. cubeba i A. tuberosum, ulje kineskog češnjaka je izrazitije inhibiralo gram-pozitivne bakterije (MBK od 50 ppm za L. monocytogenes i S. aureus te 62, 5 ppm za E. faecalis). E. coli i S. enteritidis su u potpunosti inhibirane pri 4000 te 2000 ppm, dok je Y. enterocolitica u većoj mjeri osjetljiva (125 ppm) na ulje češnjaka. Antibakterijski učinak eteričnih ulja L. cubeba i A. tuberosum je izraženiji prema gram-pozitivnim bakterijama Eterična ulja mogu se koristiti kao antimikrobni dodatci za smanjenje ili potpunu inhibiciju rasta pojedinih patogenih mikroorganizama u namirnicama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Hrvoje Pavlović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Happ, Marina
Antibakterijski učinak eteričnih ulja Allium tuberosum i Litsea cubeba, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Happ, M. (2009) 'Antibakterijski učinak eteričnih ulja Allium tuberosum i Litsea cubeba', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Happ, Marina}, year = {2009}, pages = {49}, keywords = {antibakterijski u\v{c}inak, Allium tuberosum, Litsea cubeba, gram-negativne bakterije, gram-pozitivne bakterije}, title = {Antibakterijski u\v{c}inak eteri\v{c}nih ulja Allium tuberosum i Litsea cubeba}, keyword = {antibakterijski u\v{c}inak, Allium tuberosum, Litsea cubeba, gram-negativne bakterije, gram-pozitivne bakterije}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Happ, Marina}, year = {2009}, pages = {49}, keywords = {antibacterial effect, Allium tuberosum, Litsea cubeba, gram-negative bacteria, gram-positive bacteria}, title = {Antibacterial effect of essential oils from Allium tuberosum and Litsea cubeba}, keyword = {antibacterial effect, Allium tuberosum, Litsea cubeba, gram-negative bacteria, gram-positive bacteria}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font