Pregled bibliografske jedinice broj: 494932
Antibakterijski učinak eteričnih ulja Allium tuberosum i Litsea cubeba
Antibakterijski učinak eteričnih ulja Allium tuberosum i Litsea cubeba, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 494932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibakterijski učinak eteričnih ulja Allium tuberosum i Litsea cubeba
(Antibacterial effect of essential oils from Allium tuberosum and Litsea cubeba)
Autori
Happ, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.11
Godina
2009
Stranica
49
Mentor
Pavlović, Hrvoje
Ključne riječi
antibakterijski učinak; Allium tuberosum; Litsea cubeba; gram-negativne bakterije; gram-pozitivne bakterije
(antibacterial effect; Allium tuberosum; Litsea cubeba; gram-negative bacteria; gram-positive bacteria)
Sažetak
Eterična ulja su aromatične tekućine iz biljnog materijala koje posjeduju više ili manje izražen antimikrobni učinak. Budući je, u posljednje vrijeme, povećano zanimanje za proizvodnju namirnica bez sintetičkih aditiva, jedna od mogućnosti u proizvodnji mikrobiološki sigurnih namirnica je dodatak eteričnih ulja kao antibakterijskih i antifungalnih aditiva. Cilj ovog rada je istražiti antibakterijski učinak kineskih eteričnih ulja Allium tuberosum (kineski češnjak) i Litsea cubeba (May Chang) protiv, za prehrambenu industriju značajnih, gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija. Ispitane su gram- negativne bakterije: Escherichia coli, Salmonella enteritidis i Yersinia enterocolitica i gram-pozitivne Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus. Eterična ulja A. tuberosum i L. cubeba su nabavljena od kineskog proizvođača. Antibakterijski učinak eteričnih ulja ispitan je metodom tekućih podloga pri čemu je određena minimalna inhibitorna (MIK) i baktericidna koncentracija (MBK) ispitanih eteričnih ulja. Minimalna baktericidna koncentracija ulja L. cubeba na S. aureus i Y. enterocolitica utvrđena je pri 125 ppm, dok je 8 puta veća koncentracija djelovala baktericidno na S. enteritidis. Minimalna inhibitorna koncentracije je primijećena jedino kod L. monocytogenes (125 ppm). U usporedbi eteričnog ulja L. cubeba i A. tuberosum, ulje kineskog češnjaka je izrazitije inhibiralo gram-pozitivne bakterije (MBK od 50 ppm za L. monocytogenes i S. aureus te 62, 5 ppm za E. faecalis). E. coli i S. enteritidis su u potpunosti inhibirane pri 4000 te 2000 ppm, dok je Y. enterocolitica u većoj mjeri osjetljiva (125 ppm) na ulje češnjaka. Antibakterijski učinak eteričnih ulja L. cubeba i A. tuberosum je izraženiji prema gram-pozitivnim bakterijama Eterična ulja mogu se koristiti kao antimikrobni dodatci za smanjenje ili potpunu inhibiciju rasta pojedinih patogenih mikroorganizama u namirnicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija