Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 494930

Inhibicija patogenih bakterija fermentiranim jakovim mlijekom


Palfi, Marija
Inhibicija patogenih bakterija fermentiranim jakovim mlijekom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 494930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicija patogenih bakterija fermentiranim jakovim mlijekom
(Pathogenic bacteria inhibition by fermented yak`s milk)

Autori
Palfi, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
06.12

Godina
2010

Stranica
53

Mentor
Pavlović, Hrvoje

Ključne riječi
jakovo mlijeko; Bifidobacterium longum Bb-46; konjac; patogene bakterije; inhibicija
(yak milk; Bifidobacterium longum Bb-46; konjac; pathogenic bacteria; inhibition)

Sažetak
U radu je istražen inhibitorni učin fermentiranog jakovog mlijeka, sa dodatkom prebiotika konjaca, prema patogenim bakterijama Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Pseudomonas fluorescens, Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus i Yersinia enterocolitica. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Bifidobacterium longum Bb-46. Za pripremu probiotičkih napitaka korišteno je kratkotrajno sterilizirano (UHT), homogenizirano i djelomično obrano jakovo mlijeko s 3, 1% mliječne masti. U mlijeko je dodavan prebiotik u udjelima od 0%, 0, 5%, 1% i 1, 5%. Fermentacija je vođena na 37 °C u trajanju od 24 sata, a određivana je promjena aktivne i potencijalne kiselosti, kao i promjena broja probiotičkih bakterija. Mjerenja su se provodila u nultom, šestom, 12. , 18. , i 24. satu fermentacije, te tijekom četvrtog, osmog i 12. dana čuvanja. Probiotički napitci od jakovog mlijeka s dodatkom prebiotika konjaca pokazali su inhibitorni učin na sve patogene bakterije. Inhibitorni učin se razlikovao ovisno o dodanoj koncentraciji konjaca (0%, 0, 5%, 1%, 1, 5%), te o periodu fermentacije i skladištenja jakovog mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Hrvoje Pavlović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Palfi, Marija
Inhibicija patogenih bakterija fermentiranim jakovim mlijekom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Palfi, M. (2010) 'Inhibicija patogenih bakterija fermentiranim jakovim mlijekom', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Palfi, Marija}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {jakovo mlijeko, Bifidobacterium longum Bb-46, konjac, patogene bakterije, inhibicija}, title = {Inhibicija patogenih bakterija fermentiranim jakovim mlijekom}, keyword = {jakovo mlijeko, Bifidobacterium longum Bb-46, konjac, patogene bakterije, inhibicija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Palfi, Marija}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {yak milk, Bifidobacterium longum Bb-46, konjac, pathogenic bacteria, inhibition}, title = {Pathogenic bacteria inhibition by fermented yak`s milk}, keyword = {yak milk, Bifidobacterium longum Bb-46, konjac, pathogenic bacteria, inhibition}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font