Pregled bibliografske jedinice broj: 494930
Inhibicija patogenih bakterija fermentiranim jakovim mlijekom
Inhibicija patogenih bakterija fermentiranim jakovim mlijekom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 494930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inhibicija patogenih bakterija fermentiranim jakovim mlijekom
(Pathogenic bacteria inhibition by fermented yak`s milk)
Autori
Palfi, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.12
Godina
2010
Stranica
53
Mentor
Pavlović, Hrvoje
Ključne riječi
jakovo mlijeko; Bifidobacterium longum Bb-46; konjac; patogene bakterije; inhibicija
(yak milk; Bifidobacterium longum Bb-46; konjac; pathogenic bacteria; inhibition)
Sažetak
U radu je istražen inhibitorni učin fermentiranog jakovog mlijeka, sa dodatkom prebiotika konjaca, prema patogenim bakterijama Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Pseudomonas fluorescens, Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus i Yersinia enterocolitica. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Bifidobacterium longum Bb-46. Za pripremu probiotičkih napitaka korišteno je kratkotrajno sterilizirano (UHT), homogenizirano i djelomično obrano jakovo mlijeko s 3, 1% mliječne masti. U mlijeko je dodavan prebiotik u udjelima od 0%, 0, 5%, 1% i 1, 5%. Fermentacija je vođena na 37 °C u trajanju od 24 sata, a određivana je promjena aktivne i potencijalne kiselosti, kao i promjena broja probiotičkih bakterija. Mjerenja su se provodila u nultom, šestom, 12. , 18. , i 24. satu fermentacije, te tijekom četvrtog, osmog i 12. dana čuvanja. Probiotički napitci od jakovog mlijeka s dodatkom prebiotika konjaca pokazali su inhibitorni učin na sve patogene bakterije. Inhibitorni učin se razlikovao ovisno o dodanoj koncentraciji konjaca (0%, 0, 5%, 1%, 1, 5%), te o periodu fermentacije i skladištenja jakovog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija