Pregled bibliografske jedinice broj: 49447
Utjecaj udjela fenolnih tvari u pojedinim dijelovima ploda jabuka na intenzitet posmeđivanja
Utjecaj udjela fenolnih tvari u pojedinim dijelovima ploda jabuka na intenzitet posmeđivanja, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 49447 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj udjela fenolnih tvari u pojedinim dijelovima ploda jabuka na intenzitet posmeđivanja
(The influence of phenolic substrates in different parts apples on the intensity of browning)
Autori
Erslan, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
13.07
Godina
2000
Stranica
65
Mentor
Piližota, Vlasta
Neposredni voditelj
Nedić, Nela
Ključne riječi
fenolne tvari ; jabuke ; enzimsko posmeđivanje
(phenolic substrates ; apples ; enzymatic browning)
Sažetak
Pri guljenju, rezanju, usitnjavanju i drugim operacijama pripreme voća i povrća dolazi do oštećenja stanica i oslobađanja unutarstaničnih sastojaka, kao npr. enzima, zbog čega oni dolaze u dodir s drugim sastojcima (fenolni spojevi, kisik). Najvažniji enzim odgovoran za promjene u minimalno obrađenom voću i povrću je polifenol-oksidaza, enzim koji dovodi do enzimskog posmeđivanja. Cilj rada je istražiti utjecaj obrade različitim otopinama na održivost dijelova kriški jabuka sorti Jonagold i Idared ispod kožice i dio uz sjemenu ložu, u cilju sprječavanja negativnih promjena boje primjenom različitih načina pakiranja i čuvanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne biotehničke znanosti