Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 494198

Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre


Giacometti, Jasminka
Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre // 17.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije
Malinska, Hrvatska, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 494198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre
(Potential applications of cocoa polyphenols in inhibition of liver fibrosis)

Autori
Giacometti, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
17.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije

Mjesto i datum
Malinska, Hrvatska, 03.11.2010. - 06.11.2010

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
čokolada; kakao polifenoli; oštećenje jetre; antioksidativni kapacitet; citokini
(chocolate; cocoa polyphenols; liver damage; antioxidant capacity; cytokines)

Sažetak
Funkcionalna hrana ima važnu ulogu u promociji zdravlja. Smjernice Svjetske zdravstve organizacije (WHO) preporučuju primjenu antioksidansima bogate hrane kao što su polifenolima bogata čokolada i ostali kakao proizvodi. Provedena istraživanja učinkovitosti kakao proizvoda na bolestima krvožilnog sustava (KVB) ukazala su na mogućnost primjene kakao proizvoda kao funkcionalne hrane u prevenciji i liječenju KVB. Malo se zna o učinkovitosti kakao proizvoda na bolesti jetre. Prehrana i stil života glavni su uzročnici povećane pojavnosti metaboličkog sindroma i posljedično bolesti jetre industrijaliziranog svijeta. U patogenezi i napredovanju bolesti jetre oksidativni stres ima ključnu ulogu, a za koju nema standarne pojedinačne terapije. Dokazana učinkovitost sastojaka smjese kakao polifenola upućuje na mogućnost samostalne primjene ili zajedničke sa konvencionalnom terapijom u cilju liječenja bolesti nastale oštećenjem jetre. Ovim predavanjem će biti obuhvaćeno istraživanje učinkovitosti primjene kakao polifenola na tijek regeneracije jetre, provedeno na eksperimentalnom animalnom modelu akutno-izazvanog oštećenja jetre.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Jasminka Giacometti (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Giacometti, Jasminka
Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre // 17.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije
Malinska, Hrvatska, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Giacometti, J. (2010) Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre. U: 17.Savjetovanje stručnjaka konditorske industrije.
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka}, year = {2010}, keywords = {\v{c}okolada, kakao polifenoli, o\v{s}te\'{c}enje jetre, antioksidativni kapacitet, citokini}, title = {Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre}, keyword = {\v{c}okolada, kakao polifenoli, o\v{s}te\'{c}enje jetre, antioksidativni kapacitet, citokini}, publisherplace = {Malinska, Hrvatska} }
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka}, year = {2010}, keywords = {chocolate, cocoa polyphenols, liver damage, antioxidant capacity, cytokines}, title = {Potential applications of cocoa polyphenols in inhibition of liver fibrosis}, keyword = {chocolate, cocoa polyphenols, liver damage, antioxidant capacity, cytokines}, publisherplace = {Malinska, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font