Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 494185

Promjene morfologije i strukture lupulinskih žlijezda u procesu proizvodnje hmeljnih peleta


Žordić, Sanja
Promjene morfologije i strukture lupulinskih žlijezda u procesu proizvodnje hmeljnih peleta, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 494185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene morfologije i strukture lupulinskih žlijezda u procesu proizvodnje hmeljnih peleta
(Changes in morphology and structure of glandular trichomes in process of hop pellets production)

Autori
Žordić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.11

Godina
2010

Stranica
60

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Neposredni voditelj
Srečec, Siniša

Ključne riječi
hmeljne šišarice; lupulinske žlijezde; hmeljni peleti; α-kiseline; ESEM
(hop cones; hop glandular trichomes; hop pellets; α-acids; ESEM)

Sažetak
Tijekom kuhanja pivske sladovine hmelj se u većini slučajeva dodaje u formi hmeljnih peleta, koji se dobivaju od neoplođeni ženski cvati hmelja poznatih kao hmeljne šišarice. Na pokrovnim listovima ili braktejama šišarica nalaze lupulinske žlijezde unutar kojih se akumuliraju sekundarni metaboliti. α –kiseline spadaju u najvažnije sekundarne metabolite hmelja koji daju pivu gorčinu i antiseptičko djelovanje. Svrha rada bila je utvrditi djelovanje pojedinih proizvodnih faza u procesu proizvodnje hmeljnih peleta na pojavu oštećenja lupulinskih žlijezda, koje se povećavaju od berbe šišarica do peletiranja. Ta oštećenja utječu i na udio α-kiselina. Uporabom ESEM tehnike ustanovljene su promjene u morfologiji, strukturi i volumenu lupulinskih žlijezda. Tijekom tehnološke zriobe hmelja uočeno je pet morfoloških faza u formiranju peltatnih glandularnih trihoma, kao i pojava bulboznih krajem pete faze. Volumen peltatnih glandularnih trihoma iznosi aproksimativno od 1187, 27 - 1985, 61 µm³. Mikroskopijom je određena brojnost lupulinskih žlijezdi u različitim fazama morfogeneze, a najveći broj se nalazi na bazalnom djelu gornje strane brakteje. Konduktometrijskom metodom utvrđen je rast udjela α-kiselina kako u povećanju volumena (rs=0, 97 ) tako i u povećanju broja lupulinskih žlijezdi (rs=0, 90).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Siniša Srečec (mentor)

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žordić, Sanja
Promjene morfologije i strukture lupulinskih žlijezda u procesu proizvodnje hmeljnih peleta, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Žordić, S. (2010) 'Promjene morfologije i strukture lupulinskih žlijezda u procesu proizvodnje hmeljnih peleta', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ordi\'{c}, Sanja}, year = {2010}, pages = {60}, keywords = {hmeljne \v{s}i\v{s}arice, lupulinske \v{z}lijezde, hmeljni peleti, α-kiseline, ESEM}, title = {Promjene morfologije i strukture lupulinskih \v{z}lijezda u procesu proizvodnje hmeljnih peleta}, keyword = {hmeljne \v{s}i\v{s}arice, lupulinske \v{z}lijezde, hmeljni peleti, α-kiseline, ESEM}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ordi\'{c}, Sanja}, year = {2010}, pages = {60}, keywords = {hop cones, hop glandular trichomes, hop pellets, α-acids, ESEM}, title = {Changes in morphology and structure of glandular trichomes in process of hop pellets production}, keyword = {hop cones, hop glandular trichomes, hop pellets, α-acids, ESEM}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font