Pregled bibliografske jedinice broj: 4941
Tehnologija mljevenja durum pšenice
Tehnologija mljevenja durum pšenice // Hrvatski pekar, 25 (1997), 25. (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 4941 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija mljevenja durum pšenice
(Technology of durum wheat milling)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Izvornik
Hrvatski pekar (1330-1977) 25
(1997), 25;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
durum pšenica; mljevenje
(durum wheat; milling)
Sažetak
Obzirom da se durum pšenice u svojim svojstvima značajno razlikuju od običnih pšenica i proces mljevenja durum pšenica je specifičan. Durum pšenice se uglavnom upotrebljavaju za proizvodnju tjestenine, pri čemu je vrlo važan granulacijski sastav brašna. Za proizvodnju tjestenine poželjna je veličina čestica brašna od 250 do 350 mikrona. Stoga je bitno, pri meljavi durum pšenice dobiti što više krupičastog brašna. Za ekonomičnu meljavu prinos na krupici trebao bi iznostiti od 60 do 65 %. Da bi se ovo postiglo, potrebno je pripremu i meljavu prilagoditi ovim zahtjevima. Proizvodnja i prerada durum pšenica dobiva sve veći značaj i u našoj zemlji. U radu je ukazano na neke mogućnosti koncipiranja dijagrama mljevenja, a prikazana su i iskustva istraživanja i inozemstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)