Pregled bibliografske jedinice broj: 493883
Fluorescencija peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka
Fluorescencija peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 493883 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fluorescencija peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka
(Fluorescence of peptide fraction of cow's and goat's milk)
Autori
Eškit, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.12
Godina
2010
Stranica
62
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
Fluorescencija; patvorenje; peptidna frakcija; kravlja i kozja mlijeka
(Fluorescence; adulteration; peptides fractions; cow´s and goat´s milks)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti može li se fluorescencijom i određivanjem intenziteta fluorescencije peptidne frakcije mlijeka, te u njoj prisutne količine ukupnog amino dušika kao i peptida/proteina detektirati zamjena dijela kozjeg sa kravljim mlijekom, te odrediti donji limit detekcije. Analizirane su peptidne frakcije kravljeg mlijeka (sirovo, pasterizirano, UHT i rekonstiturano) i kozjeg mlijeka (sirovo, UHT). Peptidne frakcije dobivene su taloženjem sa 40 % TCA te centrifugiranjem pri 3000 g. Analizom spektra fluorescencije i određivanjem intenziteta fluorescencije dokazano je da se peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka razlikuju. Spektri fluorescencije peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka pokazuju dva vrha fluorescencije. Dominantni vrh fluorescencije peptidne frakcije kravljeg mlijeka nalazi se pri 280/425 nm, a kozjeg mlijeka 290/390 nm, što je naknadno dokazano normalizacijom intenziteta fluorescencije. Peptidna frakcija kozjeg mlijeka sadrži više ukupnog amino dušika i pokazuje pet do deset puta veći intenzitet fluorescencije pri 290/340 i 290/390 nm za razliku od kravljeg mlijeka. Donji limit detekcije za određivanje patvorenja kozjeg mlijeka sa kravljim pri 290/340 nm i pri 290/390 nm iznosio je 10 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivica Strelec
(mentor)