Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 493883

Fluorescencija peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka


Eškit, Marina
Fluorescencija peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 493883 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fluorescencija peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka
(Fluorescence of peptide fraction of cow's and goat's milk)

Autori
Eškit, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
06.12

Godina
2010

Stranica
62

Mentor
Strelec, Ivica

Ključne riječi
Fluorescencija; patvorenje; peptidna frakcija; kravlja i kozja mlijeka
(Fluorescence; adulteration; peptides fractions; cow´s and goat´s milks)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti može li se fluorescencijom i određivanjem intenziteta fluorescencije peptidne frakcije mlijeka, te u njoj prisutne količine ukupnog amino dušika kao i peptida/proteina detektirati zamjena dijela kozjeg sa kravljim mlijekom, te odrediti donji limit detekcije. Analizirane su peptidne frakcije kravljeg mlijeka (sirovo, pasterizirano, UHT i rekonstiturano) i kozjeg mlijeka (sirovo, UHT). Peptidne frakcije dobivene su taloženjem sa 40 % TCA te centrifugiranjem pri 3000 g. Analizom spektra fluorescencije i određivanjem intenziteta fluorescencije dokazano je da se peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka razlikuju. Spektri fluorescencije peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka pokazuju dva vrha fluorescencije. Dominantni vrh fluorescencije peptidne frakcije kravljeg mlijeka nalazi se pri 280/425 nm, a kozjeg mlijeka 290/390 nm, što je naknadno dokazano normalizacijom intenziteta fluorescencije. Peptidna frakcija kozjeg mlijeka sadrži više ukupnog amino dušika i pokazuje pet do deset puta veći intenzitet fluorescencije pri 290/340 i 290/390 nm za razliku od kravljeg mlijeka. Donji limit detekcije za određivanje patvorenja kozjeg mlijeka sa kravljim pri 290/340 nm i pri 290/390 nm iznosio je 10 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Eškit, Marina
Fluorescencija peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Eškit, M. (2010) 'Fluorescencija peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {E\v{s}kit, Marina}, year = {2010}, pages = {62}, keywords = {Fluorescencija, patvorenje, peptidna frakcija, kravlja i kozja mlijeka}, title = {Fluorescencija peptidne frakcije kravljeg i kozjeg mlijeka}, keyword = {Fluorescencija, patvorenje, peptidna frakcija, kravlja i kozja mlijeka}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {E\v{s}kit, Marina}, year = {2010}, pages = {62}, keywords = {Fluorescence, adulteration, peptides fractions, cow´s and goat´s milks}, title = {Fluorescence of peptide fraction of cow's and goat's milk}, keyword = {Fluorescence, adulteration, peptides fractions, cow´s and goat´s milks}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font