Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4937

Usporedba fermentativne aktivnosti kozjeg i kravljeg mlijeka


Novaković, Predrag; Kordić, Jasna; Slačanac, Vedran
Usporedba fermentativne aktivnosti kozjeg i kravljeg mlijeka // Knjiga sažetaka 8. Ružičkini dani / Kljaić, Filip (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. str. 141-141 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 4937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba fermentativne aktivnosti kozjeg i kravljeg mlijeka
(Comparation of goat and cow milk fermentation activity)

Autori
Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 8. Ružičkini dani / Kljaić, Filip - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996, 141-141

Skup
8. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 27.06.1996. - 28.06.1996

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kozje mlijeko; kravlje mlijeko; fermentativna aktivnost
(goat milk; cow milk; fermentation activity)

Sažetak
Kozje mlijeko poslijednjih godina se sve više afirmira kao preventivni proizvod protiv niza oboljenja. Sastav i karakteristike kozjeg mlijeka takvi su, da mu mnogi autori pripisuju i izrazito terapeutsko i probiotičko djelovanje. Osnovne strukturne razlike kozjeg u odnosu na kravlje mlijeko su veći prosječni udio mliječne masti, kao i manji promjer kapljica mliječne masti (stabilnija emulzija mliječne masti u kozjem mlijeku), veći prosječni udio proteina (osobito albumina), prisutnost proteina (antigena), koji kozjem mlijeku daju visoku serološku specifičnost, kao i značajno veći prosječni udio minerala, osobito željeza, kalija, fosfora i cinka. U svijetu ne postoji tradicija industrijske proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka od kozjeg mlijeka. Cilj je rada bio usporediti fermentativne aktivnosti kozjeg i kravljeg mlijeka kod dobivanja acidofilnog mlijeka i izvršiti organoleptičku procjenu gotovih proizvoda. Za priređivanje uzoraka korišteno je sirovo puno-masno kozje i kravlje mlijeko, pročišćeno i toplinski obrađeno (100-1020C/3min), potom nacijepljeno s 3 i 5 % kulture Lactobacillus acidophilus, te podvrgnuto inkubaciji (37-40 0C /5 sati). Tijek i brzina fermentacije ispitivani su kod kozjeg i kravljeg mlijeka određivanjem potencijalne kiselosti metodom po Soxhlet-Henkelu, te određivanjem pH-vrijednosti nakon svakog sata tijekom fermentacije. Dobiveni rezultati pokazali su da je kozje mlijeko značajno pogodnija sredina za rast i razvoj L. acidophilus, što pokazuje brža fermentacija kozjeg mlijeka izražena preko udjela razvijene mliječne kiseline i pH-vrijednosti. Rezultati senzorskog ocjenjivanja metodom bodovanja pokazuju značajno bolja svojstva acidofilnog kozjeg mlijeka u odnosu na acidofilno kravlje mlijeko. Acidofilno kravlje mlijeko ocjenjeno je nižim ocjenama kod svih parametara senzorske kakvoće. Vrijeme fermentacije acidofilnog kozjeg mlijeka je kraće, gruš je finiji i ujednačeniji, uz minimalno izdvajanje sirutke. Tijekom fermentacije ne dolazi do izdvajanja masti na površini gruša, a proizvodi imaju blagi i svojstven miris, te puniji i izraženiji okus od acidofilnog kravljeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Predrag Novaković (autor)

Avatar Url Jasna Kordić (autor)

Avatar Url Vedran Slačanac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novaković, Predrag; Kordić, Jasna; Slačanac, Vedran
Usporedba fermentativne aktivnosti kozjeg i kravljeg mlijeka // Knjiga sažetaka 8. Ružičkini dani / Kljaić, Filip (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. str. 141-141 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Novaković, P., Kordić, J. & Slačanac, V. (1996) Usporedba fermentativne aktivnosti kozjeg i kravljeg mlijeka. U: Kljaić, F. (ur.)Knjiga sažetaka 8. Ružičkini dani.
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna and Sla\v{c}anac, Vedran}, editor = {Kljai\'{c}, F.}, year = {1996}, pages = {141-141}, keywords = {kozje mlijeko, kravlje mlijeko, fermentativna aktivnost}, title = {Usporedba fermentativne aktivnosti kozjeg i kravljeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, kravlje mlijeko, fermentativna aktivnost}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Bizovac, Hrvatska} }
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna and Sla\v{c}anac, Vedran}, editor = {Kljai\'{c}, F.}, year = {1996}, pages = {141-141}, keywords = {goat milk, cow milk, fermentation activity}, title = {Comparation of goat and cow milk fermentation activity}, keyword = {goat milk, cow milk, fermentation activity}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Bizovac, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font