Pregled bibliografske jedinice broj: 493549
Fizikalne opasnosti u hrani
Fizikalne opasnosti u hrani // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 247-250
CROSBI ID: 493549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalne opasnosti u hrani
(Physical hazards in food)
Autori
Klapec, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani
Urednik/ci
Hengl, Brigita
Izdavač
Hrvatska agencija za hranu
Grad
Osijek
Godina
2010
Raspon stranica
247-250
ISBN
978-953-55680-2-5
Ključne riječi
prirodni toksini, onečišćivači iz okoliša, toksikanti u namirnicama, hrani i vodi dospjeli ili nastali tijekom proizvodnje, obrade ili čuvanja, onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom, prehrambeni aditivi, fizikalne opasnosti u hrani
(natural toxins, environmental contaminants, toxicants in foodstuff, food and water originated or formed during production, processing or storage, contaminants from food contact materials and objects, food additives, physical hazards in food)
Sažetak
Fizikalni su onečišćivači primjese i onečišćenja u hrani koji uključuju komadiće stakla, plastike, gume, metala (od sačme u ustrijeljenim životinjama do vijaka i sličnih dijelova procesne opreme), kosti, tkanine, drveta, kamena, kukaca, malih životinja, hrđu, itd. Najčešće u hranu dospijevaju nenamjerno, ali mogu biti i namjerno dodavani u svrhu patvorenja ili sabotažom od strane zaposlenika, pri čemu narušavaju estetiku proizvoda i/ili su izvor opasnosti za potrošača. Ponekad i sama namirnica, temeljem svojih dimenzija i fizikalnih svojstava, može predstavljati opasnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
006-0061117-1238 - Bioaktivne prirodne tvari: izolacija, karakterizacija i biološki učinci (Vladimir-Knežević, Sanda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tomislav Klapec
(autor)