Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 493549

Fizikalne opasnosti u hrani


Klapec, Tomislav
Fizikalne opasnosti u hrani // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 247-250


CROSBI ID: 493549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalne opasnosti u hrani
(Physical hazards in food)

Autori
Klapec, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani

Urednik/ci
Hengl, Brigita

Izdavač
Hrvatska agencija za hranu

Grad
Osijek

Godina
2010

Raspon stranica
247-250

ISBN
978-953-55680-2-5

Ključne riječi
prirodni toksini, onečišćivači iz okoliša, toksikanti u namirnicama, hrani i vodi dospjeli ili nastali tijekom proizvodnje, obrade ili čuvanja, onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom, prehrambeni aditivi, fizikalne opasnosti u hrani
(natural toxins, environmental contaminants, toxicants in foodstuff, food and water originated or formed during production, processing or storage, contaminants from food contact materials and objects, food additives, physical hazards in food)

Sažetak
Fizikalni su onečišćivači primjese i onečišćenja u hrani koji uključuju komadiće stakla, plastike, gume, metala (od sačme u ustrijeljenim životinjama do vijaka i sličnih dijelova procesne opreme), kosti, tkanine, drveta, kamena, kukaca, malih životinja, hrđu, itd. Najčešće u hranu dospijevaju nenamjerno, ali mogu biti i namjerno dodavani u svrhu patvorenja ili sabotažom od strane zaposlenika, pri čemu narušavaju estetiku proizvoda i/ili su izvor opasnosti za potrošača. Ponekad i sama namirnica, temeljem svojih dimenzija i fizikalnih svojstava, može predstavljati opasnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
006-0061117-1238 - Bioaktivne prirodne tvari: izolacija, karakterizacija i biološki učinci (Vladimir-Knežević, Sanda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Klapec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Klapec, Tomislav
Fizikalne opasnosti u hrani // Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani / Hengl, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 247-250
Klapec, T. (2010) Fizikalne opasnosti u hrani. U: Hengl, B. (ur.) Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani. Osijek, Hrvatska agencija za hranu, str. 247-250.
@inbook{inbook, author = {Klapec, Tomislav}, editor = {Hengl, B.}, year = {2010}, pages = {247-250}, keywords = {prirodni toksini, one\v{c}i\v{s}\'{c}iva\v{c}i iz okoli\v{s}a, toksikanti u namirnicama, hrani i vodi dospjeli ili nastali tijekom proizvodnje, obrade ili \v{c}uvanja, one\v{c}i\v{s}\'{c}iva\v{c}i iz materijala i predmeta u dodiru s hranom, prehrambeni aditivi, fizikalne opasnosti u hrani}, isbn = {978-953-55680-2-5}, title = {Fizikalne opasnosti u hrani}, keyword = {prirodni toksini, one\v{c}i\v{s}\'{c}iva\v{c}i iz okoli\v{s}a, toksikanti u namirnicama, hrani i vodi dospjeli ili nastali tijekom proizvodnje, obrade ili \v{c}uvanja, one\v{c}i\v{s}\'{c}iva\v{c}i iz materijala i predmeta u dodiru s hranom, prehrambeni aditivi, fizikalne opasnosti u hrani}, publisher = {Hrvatska agencija za hranu}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Klapec, Tomislav}, editor = {Hengl, B.}, year = {2010}, pages = {247-250}, keywords = {natural toxins, environmental contaminants, toxicants in foodstuff, food and water originated or formed during production, processing or storage, contaminants from food contact materials and objects, food additives, physical hazards in food}, isbn = {978-953-55680-2-5}, title = {Physical hazards in food}, keyword = {natural toxins, environmental contaminants, toxicants in foodstuff, food and water originated or formed during production, processing or storage, contaminants from food contact materials and objects, food additives, physical hazards in food}, publisher = {Hrvatska agencija za hranu}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font