Pregled bibliografske jedinice broj: 4935
Primjena računalne metode analize slike kod ocjenjivanja poroznosti sredine različitih vrsta tosta
Primjena računalne metode analize slike kod ocjenjivanja poroznosti sredine različitih vrsta tosta // Knjiga sažetaka / 8. Ružičkini dani
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena računalne metode analize slike kod ocjenjivanja poroznosti sredine različitih vrsta tosta
(The Application of the Computer Method Called Image Analysis in Evaluation of the Different Toast Types Medium Part Porosity)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Magdić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka / 8. Ružičkini dani
/ - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996
Skup
8. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Bizovačke Toplice, Hrvatska, 27.06.1996. - 28.06.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
tost; šupljikavost sredine; računalna analiza slike
(toast; medium part porosity; digital image analysis)
Sažetak
Poroznost sredine kruha jedan je od faktora kakvoće pri senzorskom ocjenjivanju kruha, a ukazuje na kakvoću brašna i pravilno vođenje procesa proizvodnje. Poroznost sredine utvrđuje se prema broju, ujednačenosti, veličini i finoći pora (šupljina) na presjeku kruha. Obzirom da senzorska ocjenjivanja vrše pojedinačni ispitivači, senzorska ocjena za poroznost nije u potpunosti objektivna. Sa ciljem uvođenja objektivnije metode, u radu je primjenjena metoda računalne analize slike površine presjeka kruha, a dobiveni rezultati uspoređeni su sa senzorskom ocjenom za poroznost. Ispitivanja su provedena na uzorcima brašna tipa T-500 i T-850. Probna pečenja tosta vršena su bez dodatka aditiva te uz dodatak aditiva Farin extra u iznosu od 0.6, 0.7, 0.8, 0.9 i 1.0%. Obje metode dale su sukladne rezultate iz kojih je vidljivo da je najbolju poroznost imao tost proizveden od brašna tipa T-500 uz dodatak aditiva Farin extra od 1%
Izvorni jezik
Hrvatski