Pregled bibliografske jedinice broj: 4933
Utjecaj dodatka raženog brašna, smjese diamant mix-a te invertnog šećera na senzorska svojstva medenjaka
Utjecaj dodatka raženog brašna, smjese diamant mix-a te invertnog šećera na senzorska svojstva medenjaka // 5. stručno savjetovanje inžinjera konditorske industrije Hrvatske
Zagreb: KONDIN Poduzeće za razvoj i unaprijeđenje konditorske industrije, 1997. (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 4933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka raženog brašna, smjese diamant mix-a te invertnog šećera
na senzorska svojstva medenjaka
(Influence of inverted sugar, Diamant mix and rye flour addition on organoleptic properties of honey cakes)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Ferić, Velimir ; Brođanac, Marko ; Perić, Ljiljana ; Perić, Draženka ; Krišto, Jasminka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
5. stručno savjetovanje inžinjera konditorske industrije Hrvatske
/ - Zagreb : KONDIN Poduzeće za razvoj i unaprijeđenje konditorske industrije, 1997
Skup
5. stručno savjetovanje inžinjera konditorske industrije Hrvatske
Mjesto i datum
Malinska, Hrvatska, 05.06.1997. - 07.06.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
raženo brašno; invertni šećer; senzorska svojstva; medenjaci
(rye flour; inverted sugar; organoleptic properties; honey cakes)
Sažetak
Prilikom proizvodnje medenjaka pšeničnom brašnu se dodaje raženo brašno, zbog njegovog utjecaja na svježinu proizvoda. Također se može zamijeniti invertnim šećerom.
U radu je ispitan utjecaj dodatka različite količine raženog brašna, invertnog šećera te diamant mix-a na senzorska svojstva medenjaka. Također je ispitano kako temperatura i vrijeme skladištenja utječu na senzorska svojstva medenjaka.
Od kemijskih analiza određen je maseni udio vode, pepela i vlažnog glutena u uzorcima pšeničnog brašna, raženog brašna te uzorcima s dodatkom 5 i 10%raženog brašna.
Medenjaci proizvedeni standardnom metodom skladišteni su na sobnoj temperaturi i u hladnjaku tijekom tri mjeseca.
Senzorsko ocjenjivanje provela je grupa od 7 članova, a ocjenjivala su se slijedeća svojstva: izgled, miris, tekstura i okus.
Dobiveni rezultati pokazuju da dodatak raženog brašna povoljno utječe na senzorska svojstva medenjaka dok dodatak invertnog šećera utječe nepovoljno. Medenjaci proizvedeni od diamant mix-a su bili isključeni iz ocjenjivanja zbog tvrde teksture. Medenjaci skladišteni na sobnoj temperaturi imali su bolja senzorska svojstva tijekom sva tri mjeseca od medenjaka skladištenih u hladnjaku.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA