Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4933

Utjecaj dodatka raženog brašna, smjese diamant mix-a te invertnog šećera na senzorska svojstva medenjaka


Ugarčić-Hardi, Žaneta; Ferić, Velimir; Brođanac, Marko; Perić, Ljiljana; Perić, Draženka; Krišto, Jasminka
Utjecaj dodatka raženog brašna, smjese diamant mix-a te invertnog šećera na senzorska svojstva medenjaka // 5. stručno savjetovanje inžinjera konditorske industrije Hrvatske
Zagreb: KONDIN Poduzeće za razvoj i unaprijeđenje konditorske industrije, 1997. (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 4933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka raženog brašna, smjese diamant mix-a te invertnog šećera na senzorska svojstva medenjaka
(Influence of inverted sugar, Diamant mix and rye flour addition on organoleptic properties of honey cakes)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Ferić, Velimir ; Brođanac, Marko ; Perić, Ljiljana ; Perić, Draženka ; Krišto, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
5. stručno savjetovanje inžinjera konditorske industrije Hrvatske / - Zagreb : KONDIN Poduzeće za razvoj i unaprijeđenje konditorske industrije, 1997

Skup
5. stručno savjetovanje inžinjera konditorske industrije Hrvatske

Mjesto i datum
Malinska, Hrvatska, 05.06.1997. - 07.06.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
raženo brašno; invertni šećer; senzorska svojstva; medenjaci
(rye flour; inverted sugar; organoleptic properties; honey cakes)

Sažetak
Prilikom proizvodnje medenjaka pšeničnom brašnu se dodaje raženo brašno, zbog njegovog utjecaja na svježinu proizvoda. Također se može zamijeniti invertnim šećerom. U radu je ispitan utjecaj dodatka različite količine raženog brašna, invertnog šećera te diamant mix-a na senzorska svojstva medenjaka. Također je ispitano kako temperatura i vrijeme skladištenja utječu na senzorska svojstva medenjaka. Od kemijskih analiza određen je maseni udio vode, pepela i vlažnog glutena u uzorcima pšeničnog brašna, raženog brašna te uzorcima s dodatkom 5 i 10%raženog brašna. Medenjaci proizvedeni standardnom metodom skladišteni su na sobnoj temperaturi i u hladnjaku tijekom tri mjeseca. Senzorsko ocjenjivanje provela je grupa od 7 članova, a ocjenjivala su se slijedeća svojstva: izgled, miris, tekstura i okus. Dobiveni rezultati pokazuju da dodatak raženog brašna povoljno utječe na senzorska svojstva medenjaka dok dodatak invertnog šećera utječe nepovoljno. Medenjaci proizvedeni od diamant mix-a su bili isključeni iz ocjenjivanja zbog tvrde teksture. Medenjaci skladišteni na sobnoj temperaturi imali su bolja senzorska svojstva tijekom sva tri mjeseca od medenjaka skladištenih u hladnjaku.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ljiljana Perić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta; Ferić, Velimir; Brođanac, Marko; Perić, Ljiljana; Perić, Draženka; Krišto, Jasminka
Utjecaj dodatka raženog brašna, smjese diamant mix-a te invertnog šećera na senzorska svojstva medenjaka // 5. stručno savjetovanje inžinjera konditorske industrije Hrvatske
Zagreb: KONDIN Poduzeće za razvoj i unaprijeđenje konditorske industrije, 1997. (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Ugarčić-Hardi, Ž., Ferić, V., Brođanac, M., Perić, L., Perić, D. & Krišto, J. (1997) Utjecaj dodatka raženog brašna, smjese diamant mix-a te invertnog šećera na senzorska svojstva medenjaka. U: 5. stručno savjetovanje inžinjera konditorske industrije Hrvatske.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Feri\'{c}, Velimir and Bro\djanac, Marko and Peri\'{c}, Ljiljana and Peri\'{c}, Dra\v{z}enka and Kri\v{s}to, Jasminka}, year = {1997}, keywords = {ra\v{z}eno bra\v{s}no, invertni \v{s}e\'{c}er, senzorska svojstva, medenjaci}, title = {Utjecaj dodatka ra\v{z}enog bra\v{s}na, smjese diamant mix-a te invertnog \v{s}e\'{c}era na senzorska svojstva medenjaka}, keyword = {ra\v{z}eno bra\v{s}no, invertni \v{s}e\'{c}er, senzorska svojstva, medenjaci}, publisher = {KONDIN Poduze\'{c}e za razvoj i unaprije\djenje konditorske industrije}, publisherplace = {Malinska, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Feri\'{c}, Velimir and Bro\djanac, Marko and Peri\'{c}, Ljiljana and Peri\'{c}, Dra\v{z}enka and Kri\v{s}to, Jasminka}, year = {1997}, keywords = {rye flour, inverted sugar, organoleptic properties, honey cakes}, title = {Influence of inverted sugar, Diamant mix and rye flour addition on organoleptic properties of honey cakes}, keyword = {rye flour, inverted sugar, organoleptic properties, honey cakes}, publisher = {KONDIN Poduze\'{c}e za razvoj i unaprije\djenje konditorske industrije}, publisherplace = {Malinska, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font