Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4932

TEHNOLOŠKA KAKVOĆA I OSNOVNE KARAKTERISTIKE MLJEVENJA DURUM PŠENICA


Ugarčić-Hardi, Žaneta
TEHNOLOŠKA KAKVOĆA I OSNOVNE KARAKTERISTIKE MLJEVENJA DURUM PŠENICA // XIII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko "97", Zbornik radova / Pliestić, S. (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 44-52 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 4932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
TEHNOLOŠKA KAKVOĆA I OSNOVNE KARAKTERISTIKE MLJEVENJA DURUM PŠENICA
(TECHNOLOGICAL QUALITY AND BASIC PROPERTIES OF DURUM WHEAT MILLING)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
XIII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko "97", Zbornik radova / Pliestić, S. - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997, 44-52

Skup
XIII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko "97"

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 21.01.1997. - 23.01.1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
durum pšenica; tehnološki parametri kakvoće; mljevenje durum
(durum wheat; technological parameters of quality; milling of durum)

Sažetak
Za izradu tjestenine u svijetu se koriste uglavnom krupice dobivene od pšenica vrste Triticum durum, dok se u Republici Hrvatskoj tjestenina proizvodi od običnih pšenica Triticum aestivum, što se negativno odražava na kakvoću gotovog proizvoda. Durum pšenice se razlikuju od običnih pšenica po krupnijem, izrazito staklastom i tvrdom zrnu, a dobivene krupice imaju veći udio bjelančevina i b-karotena. Veći udio b-karotena daje gotovoj tjestenini žutu boju i bez dodatka jaja. Obzirom na navedena svojstva i namjenu, mljevenje durum pšenica ima svoje specifičnosti. Najveće razlike očituju se u : - dijagramu čišćenja i pripreme - povećanom broju čistilica krupica i - mljevenju osjevaka. Proizvodnja i prerada durum pšenica dobiva sve veći značaj i u našoj zemlji. U radu su naznačene razlike između običnih i durum pšenica, te je ukazano na neke mogućnosti koncipiranja dijagrama mljevanja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta
TEHNOLOŠKA KAKVOĆA I OSNOVNE KARAKTERISTIKE MLJEVENJA DURUM PŠENICA // XIII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko "97", Zbornik radova / Pliestić, S. (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 44-52 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Ugarčić-Hardi, Ž. (1997) TEHNOLOŠKA KAKVOĆA I OSNOVNE KARAKTERISTIKE MLJEVENJA DURUM PŠENICA. U: Pliestić, S. (ur.)XIII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko "97", Zbornik radova.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {1997}, pages = {44-52}, keywords = {durum p\v{s}enica, tehnolo\v{s}ki parametri kakvo\'{c}e, mljevenje durum}, title = {TEHNOLO\v{S}KA KAKVO\'{C}A I OSNOVNE KARAKTERISTIKE MLJEVENJA DURUM P\v{S}ENICA}, keyword = {durum p\v{s}enica, tehnolo\v{s}ki parametri kakvo\'{c}e, mljevenje durum}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {1997}, pages = {44-52}, keywords = {durum wheat, technological parameters of quality, milling of durum}, title = {TECHNOLOGICAL QUALITY AND BASIC PROPERTIES OF DURUM WHEAT MILLING}, keyword = {durum wheat, technological parameters of quality, milling of durum}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font