Pregled bibliografske jedinice broj: 4932
TEHNOLOŠKA KAKVOĆA I OSNOVNE KARAKTERISTIKE MLJEVENJA DURUM PŠENICA
TEHNOLOŠKA KAKVOĆA I OSNOVNE KARAKTERISTIKE MLJEVENJA DURUM PŠENICA // XIII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko "97", Zbornik radova / Pliestić, S. (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 44-52 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 4932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TEHNOLOŠKA KAKVOĆA I OSNOVNE KARAKTERISTIKE MLJEVENJA DURUM PŠENICA
(TECHNOLOGICAL QUALITY AND BASIC PROPERTIES OF DURUM WHEAT MILLING)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XIII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko "97", Zbornik radova
/ Pliestić, S. - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997, 44-52
Skup
XIII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja "Zrnko "97"
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 21.01.1997. - 23.01.1997
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
durum pšenica; tehnološki parametri kakvoće; mljevenje durum
(durum wheat; technological parameters of quality; milling of durum)
Sažetak
Za izradu tjestenine u svijetu se koriste uglavnom krupice dobivene od pšenica vrste Triticum durum, dok se u Republici Hrvatskoj tjestenina proizvodi od običnih pšenica Triticum aestivum, što se negativno odražava na kakvoću gotovog proizvoda. Durum pšenice se razlikuju od običnih pšenica po krupnijem, izrazito staklastom i tvrdom zrnu, a dobivene krupice imaju veći udio bjelančevina i b-karotena. Veći udio b-karotena daje gotovoj tjestenini žutu boju i bez dodatka jaja. Obzirom na navedena svojstva i namjenu, mljevenje durum pšenica ima svoje specifičnosti. Najveće razlike očituju se u : - dijagramu čišćenja i pripreme - povećanom broju čistilica krupica i - mljevenju osjevaka. Proizvodnja i prerada durum pšenica dobiva sve veći značaj i u našoj zemlji. U radu su naznačene razlike između običnih i durum pšenica, te je ukazano na neke mogućnosti koncipiranja dijagrama mljevanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)