Pregled bibliografske jedinice broj: 493151
Senzorska prihvatljivost različitih mliječnih čokolada
Senzorska prihvatljivost različitih mliječnih čokolada // Technologica acta, 3 (2010), 1; 21-29 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 493151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska prihvatljivost različitih mliječnih čokolada
(Sensory acceptability of different milk chocolate)
Autori
Škrabal, Svjetlana ; Ergović, Maja ; Obradović, Valentina
Izvornik
Technologica acta (1840-0426) 3
(2010), 1;
21-29
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
čokolada ; senzorska analiza ; prihvatljivost
(chocolate ; sensory analysis ; acceptability)
Sažetak
Senzorske analize su danas u širokoj upotrebi naročito u prehrambenoj industriji. Određivanje i vrednovanje senzorskih svojstava proizvoda ima veliku ulogu u razvoju i nadzoru njegove kakvoće. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi kakva je senzorska prihvatljivost mliječnih čokolada koje su se međusobno razlikovale prema vrsti mliječne komponente. Senzorskim ocjenjivanjem ispitivane su dvije vrste čokolade koje se već nalaze na tržištu, i tri koje su u procesu razvoja. U procesu kreiranja novih čokolada, senzorske analize su važan faktor. Nova čokolada treba prije svega zadovoljiti očekivanja potencijalnih potrošača. U istraživanju je sudjelovalo 65 osoba različitog spola i starosne dobi koji su testom prihvatljivosti ocijenili pojedinu čokoladu ocjenom od 1 do 5. Najprihvatljivijom se pokazala čokolada u kojoj mliječna komponenta potječe od kombinacije karameliziranog mlijeka sušenog raspršivanjem i obranog mlijeka u prahu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- COBISS
- Index Copernicus Journal Master List