Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4929

Reološke promjene kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom fermentacije bakterijom Lactobacillus acidophilus


Novaković, Predrag; Kordić, Jasna; Slačanac, Vedran; Moslavac, Tihomir
Reološke promjene kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom fermentacije bakterijom Lactobacillus acidophilus // Mljekarstvo, 47 (1997), 2; 93-101 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 4929 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološke promjene kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom fermentacije bakterijom Lactobacillus acidophilus
(Rheological changes during fermentation of goats and cows milk using Lactobacillus acidophilus)

Autori
Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran ; Moslavac, Tihomir

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 47 (1997), 2; 93-101

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kozje i kravlje mlijeko; acidofilno mlijeko; fermentacija; reološka svojstva
(goats and cow milk; acidophilus milk; fermentation; rhelogical properties)

Sažetak
U radu su praćene promjene reoloških parametara tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bakterijom Lactobacillus acidophilus. Reološka svojstva gruša jedan su od osnovnih parametara kvalitete fermentiranih mliječnih proizvoda. Grušanje mlijeka odvija se uslijed snižavanja pH vrijednosti tijekom fermentacije i uvjetovano je neutralizacijom i deminera-lizacijom kazeinskog kompleksa i otpuštanjem vode iz micelijske mreže kazeinata uslijed povećane koncentracije H+-iona. Promjene strukture gruša kozjeg i kravljeg mlijeka praćene su s ciljem uspoređivanja s njihovim brzinama fermentacije. I kozje i kravlje mlijeko nenewtonovske su tekućine, koje tijekom fermentacije postepeno poprimaju izrazita svojstva karakteristična za pseudoplastični (tiksotropni) tip tekućina. Formiranje gruša kod kozjeg i kravljeg acidofila započinje u trećem satu fermentacije. Pokazalo se da znatnije promjene reoloških svojstava kozjeg mlijeka nastupaju kod nižih pH vrijednosti nego kod kravljeg mljeka, a porast prividne viskoznosti kod kozjeg mlijeka je ujednačenije i proporcionalnije padu pH vrijednosti tijekom fermentacije. Na kraju fermentacije kozje acidofilno mlijeko ima nižu prividnu viskoznost od kravljeg pri 22 0C. Tijekom tri dana čuvanja pri 4 0C značajno se poboljšavaju reološka svojstva kozjeg fermentiranog acidofilnog mlijeka koje poprima čvršću konzistentnciju, dok je kod kravljeg acidofila promjena konzistencije tijekom skladištenja neznatna.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Novaković, Predrag; Kordić, Jasna; Slačanac, Vedran; Moslavac, Tihomir
Reološke promjene kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom fermentacije bakterijom Lactobacillus acidophilus // Mljekarstvo, 47 (1997), 2; 93-101 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Novaković, P., Kordić, J., Slačanac, V. & Moslavac, T. (1997) Reološke promjene kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom fermentacije bakterijom Lactobacillus acidophilus. Mljekarstvo, 47 (2), 93-101.
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna and Sla\v{c}anac, Vedran and Moslavac, Tihomir}, year = {1997}, pages = {93-101}, keywords = {kozje i kravlje mlijeko, acidofilno mlijeko, fermentacija, reolo\v{s}ka svojstva}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {47}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Reolo\v{s}ke promjene kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom fermentacije bakterijom Lactobacillus acidophilus}, keyword = {kozje i kravlje mlijeko, acidofilno mlijeko, fermentacija, reolo\v{s}ka svojstva} }
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna and Sla\v{c}anac, Vedran and Moslavac, Tihomir}, year = {1997}, pages = {93-101}, keywords = {goats and cow milk, acidophilus milk, fermentation, rhelogical properties}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {47}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Rheological changes during fermentation of goats and cows milk using Lactobacillus acidophilus}, keyword = {goats and cow milk, acidophilus milk, fermentation, rhelogical properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Agricola
  • CAB Abstract
  • Food Science & Technology Abs





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font