Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4928

USPOREDBA KOLORIMETRIJSKE METODE SA STANDARDNOM METODOM ODREĐIVANJA BOJE TJESTENINE


Ugarčić-Hardi, Žaneta; Perić, Ljiljana; Strelec, Ivica; Koceva, Daliborka
USPOREDBA KOLORIMETRIJSKE METODE SA STANDARDNOM METODOM ODREĐIVANJA BOJE TJESTENINE // 1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna "Brašno-Kruh "97", Zbornik sažetaka / Žaneta Ugarčić-Hardi (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 4928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA KOLORIMETRIJSKE METODE SA STANDARDNOM METODOM ODREĐIVANJA BOJE TJESTENINE
(COMPARISON OF COLORIMETRIC METHOD WITH STANDARD METHOD BY COLOUR DETERMINATION IN PASTA)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Perić, Ljiljana ; Strelec, Ivica ; Koceva, Daliborka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna "Brašno-Kruh "97", Zbornik sažetaka / Žaneta Ugarčić-Hardi - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997

Skup
Prvi Hrvatski Kongers tehnologa proizvodnje i prerade brašna "Brašno-Kruh "97"

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.11.1997. - 15.11.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
određivanje boje tjestenine; kolorimetrijska metoda
(pasta colour determination; colorimetric method)

Sažetak
Boja proizvoda jedan je od najvažnijih činioca pri određivanju kakvoće tjestenine. Ukoliko je tjestenina proizvedena bez dodatka jaja njena boja najvećim djelom ovisi o masenom udjelu b-karotena u brašnu iz kojeg je proizvedena. U radu je ispitano 12 uzoraka tjestenine ručno proizvedene ručno bez dodatka jaja. U svim uzorcima je određen je maseni udio b-karotena standardnom spektrofotometrijskom metodom. Kolorimetrom (Minolta CR 300) određena je boja oblikovane tjestenine te usitnjene tjestenine. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da se kolorimetrijskim mjerenjem dobiju rezultati koji odgovaraju rezultatima dobivenim određivanjem masenog udjela b-karotena spektrofotometrijskom metodom. Rezultati dobiveni mjerenjem boje kolorimetrijskom metodom usitnjene tjestenine imaju veći koeficijent korelacije s masenim udjelom b-karotena nego rezultati dobiveni mjerenjem boje kolorimetrijskom metodom oblikovane tjestenine.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta; Perić, Ljiljana; Strelec, Ivica; Koceva, Daliborka
USPOREDBA KOLORIMETRIJSKE METODE SA STANDARDNOM METODOM ODREĐIVANJA BOJE TJESTENINE // 1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna "Brašno-Kruh "97", Zbornik sažetaka / Žaneta Ugarčić-Hardi (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Ugarčić-Hardi, Ž., Perić, L., Strelec, I. & Koceva, D. (1997) USPOREDBA KOLORIMETRIJSKE METODE SA STANDARDNOM METODOM ODREĐIVANJA BOJE TJESTENINE. U: Žaneta Ugarčić-Hardi (ur.)1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna "Brašno-Kruh "97", Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Peri\'{c}, Ljiljana and Strelec, Ivica and Koceva, Daliborka}, year = {1997}, pages = {37}, keywords = {odre\djivanje boje tjestenine, kolorimetrijska metoda}, title = {USPOREDBA KOLORIMETRIJSKE METODE SA STANDARDNOM METODOM ODRE\DJIVANJA BOJE TJESTENINE}, keyword = {odre\djivanje boje tjestenine, kolorimetrijska metoda}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Peri\'{c}, Ljiljana and Strelec, Ivica and Koceva, Daliborka}, year = {1997}, pages = {37}, keywords = {pasta colour determination, colorimetric method}, title = {COMPARISON OF COLORIMETRIC METHOD WITH STANDARD METHOD BY COLOUR DETERMINATION IN PASTA}, keyword = {pasta colour determination, colorimetric method}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font