Pregled bibliografske jedinice broj: 492459
Stabilnost katalaze i glutation S-transferaze tijekom različitih uvjeta čuvanja micelija Aspergillus flavusa
Stabilnost katalaze i glutation S-transferaze tijekom različitih uvjeta čuvanja micelija Aspergillus flavusa, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 492459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost katalaze i glutation S-transferaze tijekom različitih uvjeta čuvanja micelija Aspergillus flavusa
(Stability of catalase and glutathione S-transferase in Aspergillus flavud mycelium at different storage conditions)
Autori
Prka, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
24.11
Godina
2010
Stranica
55
Mentor
Klapec, Tomislav
Neposredni voditelj
Šarkanj, Bojan
Ključne riječi
Aspergillus flavus; aflatoksini; katalaza; glutation S-transferaza
(Aspergillus flavus; aflatoxins; catalase; glutathione S-transferase)
Sažetak
U ovom radu je provedeno ispitivanje stabilnosti enzima katalaze i glutation S-transferaze (GST) u miceliju Aspergillus flavusa uzgojenog na GMS i PMS hranjivim podlogama. Uzorci micelija su čuvani na temperaturama od +20, +4, -20 i -80 °C, te je mjerena enzimska aktivnost katalaze i GST-a spektrofotometrijski u svježem uzorku, nakon 2, 4, 6, 14, 21, i 28 dana. Stabilnost katalaze nije bilo moguće utvrditi zbog nepravilnosti u mjerenju, dok je glutation S-transferaza bila nestabilna kod svih temperatura čuvanja. Rezultati HPLC analize pokazali su da je plijesan A. flavus na GMS hranjivoj podlozi sintetizirala 332, 96 ± 27, 03 ppb ukupnih aflatoksina, što je statistički značajno više (p < 0, 01) u odnosu na PMS hranjivu podlogu gdje je izmjereno 2, 92 ± 0, 24 ppb ukupnih aflatoksina. Koncentracija proteina je veća na PMS podlozi zbog prisutnosti peptona, izvora aminokiselina nužnih za sintezu proteina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek