Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 492459

Stabilnost katalaze i glutation S-transferaze tijekom različitih uvjeta čuvanja micelija Aspergillus flavusa


Prka, Marija
Stabilnost katalaze i glutation S-transferaze tijekom različitih uvjeta čuvanja micelija Aspergillus flavusa, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 492459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost katalaze i glutation S-transferaze tijekom različitih uvjeta čuvanja micelija Aspergillus flavusa
(Stability of catalase and glutathione S-transferase in Aspergillus flavud mycelium at different storage conditions)

Autori
Prka, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
24.11

Godina
2010

Stranica
55

Mentor
Klapec, Tomislav

Neposredni voditelj
Šarkanj, Bojan

Ključne riječi
Aspergillus flavus; aflatoksini; katalaza; glutation S-transferaza
(Aspergillus flavus; aflatoxins; catalase; glutathione S-transferase)

Sažetak
U ovom radu je provedeno ispitivanje stabilnosti enzima katalaze i glutation S-transferaze (GST) u miceliju Aspergillus flavusa uzgojenog na GMS i PMS hranjivim podlogama. Uzorci micelija su čuvani na temperaturama od +20, +4, -20 i -80 °C, te je mjerena enzimska aktivnost katalaze i GST-a spektrofotometrijski u svježem uzorku, nakon 2, 4, 6, 14, 21, i 28 dana. Stabilnost katalaze nije bilo moguće utvrditi zbog nepravilnosti u mjerenju, dok je glutation S-transferaza bila nestabilna kod svih temperatura čuvanja. Rezultati HPLC analize pokazali su da je plijesan A. flavus na GMS hranjivoj podlozi sintetizirala 332, 96 ± 27, 03 ppb ukupnih aflatoksina, što je statistički značajno više (p < 0, 01) u odnosu na PMS hranjivu podlogu gdje je izmjereno 2, 92 ± 0, 24 ppb ukupnih aflatoksina. Koncentracija proteina je veća na PMS podlozi zbog prisutnosti peptona, izvora aminokiselina nužnih za sintezu proteina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bojan Šarkanj (mentor)

Avatar Url Tomislav Klapec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prka, Marija
Stabilnost katalaze i glutation S-transferaze tijekom različitih uvjeta čuvanja micelija Aspergillus flavusa, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Prka, M. (2010) 'Stabilnost katalaze i glutation S-transferaze tijekom različitih uvjeta čuvanja micelija Aspergillus flavusa', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prka, Marija}, year = {2010}, pages = {55}, keywords = {Aspergillus flavus, aflatoksini, katalaza, glutation S-transferaza}, title = {Stabilnost katalaze i glutation S-transferaze tijekom razli\v{c}itih uvjeta \v{c}uvanja micelija Aspergillus flavusa}, keyword = {Aspergillus flavus, aflatoksini, katalaza, glutation S-transferaza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prka, Marija}, year = {2010}, pages = {55}, keywords = {Aspergillus flavus, aflatoxins, catalase, glutathione S-transferase}, title = {Stability of catalase and glutathione S-transferase in Aspergillus flavud mycelium at different storage conditions}, keyword = {Aspergillus flavus, aflatoxins, catalase, glutathione S-transferase}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font