Pregled bibliografske jedinice broj: 491463
Samokontrola u pripremi hrane po principima HACCP sustava na primjeru dječjeg vrtića Opatija
Samokontrola u pripremi hrane po principima HACCP sustava na primjeru dječjeg vrtića Opatija // Stručno edukativni seminar "Upravljanje zdravstvenim rizicima u predškolskim ustanovama" : Zbornik radova
Rijeka: Hravatska udruga za sanitarno inženjerstvo ; Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2009. str. 9-16 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 491463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Samokontrola u pripremi hrane po principima HACCP sustava na primjeru dječjeg vrtića Opatija
(Self control in the food preparation according to the principles of HACCP system on the example of kindergarden Opatija)
Autori
Bilajac, Lovorka ; Cenov, Arijana ; Lakošeljac, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Stručno edukativni seminar "Upravljanje zdravstvenim rizicima u predškolskim ustanovama" : Zbornik radova
/ - Rijeka : Hravatska udruga za sanitarno inženjerstvo ; Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2009, 9-16
ISBN
978-953-95058-7-3
Skup
Stručno edukativni seminar "Upravljanje zdravstvenim rizicima u predškolskim ustanovama"
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2009
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
HACCP plan; samokontrola; zdravstveno ispravna hrana; dječji vrtić
(HACCP plan; self-control; healthy food; kindergarten)
Sažetak
Rukovanje s hranom sukladno HACCP planu kroz čitav proces od preuzimanja sirovina do posluživanja gotovog jela osigurava zdravstveno ispravnu i sigurnu hranu. Uprava dječjeg vrtića Opatija prepoznala je važnost pripremanja hrane provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu s načelima HACCP sustava te započela s uvođenjem 2006.gocine. HACCP plan proveden je temeljem sedam HACCP principa te su zadovoljeni svi preduvjetni programi. Za osiguravanje zdravstveno ispravne hrane prepoznate su potencijalne opasnosti te su sustavom samokontrole djelatnika koji pripremaju i poslužuju hranu odstranjene ili svedene na minimum. Uvedeno je dokumentirano praćenje hrane od njezinog ulaska u objekt, prilikom skladištenja, pripreme, termičke obrade transporta i posluživanja te je na taj način osigurana sljedivost hrane i kao željeni rezultat dobivena zdravstveno ispravna hrana za korisnike- djecu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka