Pregled bibliografske jedinice broj: 4911
Usporedba konvekcijskog, vakuum i mikrovalnog sušenja klorpropamida
Usporedba konvekcijskog, vakuum i mikrovalnog sušenja klorpropamida // 8. Ružičkini dani - Knjiga sažetaka / Kljajić, Filip (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba konvekcijskog, vakuum i mikrovalnog sušenja klorpropamida
(Comprasion of the convective, vacuum and microwave drying chlorpropamide)
Autori
Arapović, Aleksandra ; Skansi, Darko ; Tomas, Srećko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
8. Ružičkini dani - Knjiga sažetaka
/ Kljajić, Filip - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996
Skup
8. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 27.06.1996. - 28.06.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
vakuum sušenje; konvekcijsko sušenje; mikrovalno sušenje; klorpropamid
(vacuum drying; convective drying; microwave drying; chlorpropamide)
Sažetak
Istraživana je kinetika konvekcijskog, vakuum i mikrovalnog sušenja farmaceutskog proizvoda klorpropamida u laboratorijskim sušionicima. Mjerenja su provedena u temperaturnom intervalu od 40 do 100 °C, odnosno intervalu snage mikrovalnog grijanja od 138 do 182 W/kg suhog materijala, ovisno o korištenoj metodi. Kao usporedbena vrijednost uzeta je temperatura od 60 °C, koju postiže uzorak u mikrovalnom sušioniku pri snazi od 182 W/kg suhog materijala. Gravimetrijskom metodom mjeren je gubitak mase vlažnog uzorka tijekom procesa sušenja, a dobiveni rezultati su aproksimirani eksopnencijalnim matematičkim modelom uz visok stupanj korelacije. Istovremeno je mjerena i temperatura uzorka. Brzina sušenja i vrijeme trajanja procesa ovise o temperaturi zračne struje odnosno snazi mikrovalnog grijanja te o apsolutnom tlaku za vakuum sušionik. Veće brzine, odnosno kraća vremena trajanja procesa sušenja odgovaraju višoj temperaturi odnosno snazi mikrovalnog grijanja te nižem apsolutnom tlaku u vakuum sušioniku. Rezultati su pokazali da je za sušenje klorpropamida najpovoljnije vakuum sušenje, zatim slijedi mikrovalno i na kraju konvekcijsko sušenje, obzirom na brzinu i vrijeme sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski