Pregled bibliografske jedinice broj: 491089
Ocjena kakvoće domaćeg kuhanog sira
Ocjena kakvoće domaćeg kuhanog sira // Veterinarski dani 2002, Znanstveno-stručno savjetovanje s međunarodnim sudjelovanjem
Rovinj, Hrvatska, 2002. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 491089 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ocjena kakvoće domaćeg kuhanog sira
(Quality evaluation pf home cooked cheese)
Autori
Njari B. ; M. Hadžiosmanović ; B. Mioković ; L. Kozačinski ; Ž. Cvrtila ; D. Pranjić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
Veterinarski dani 2002, Znanstveno-stručno savjetovanje s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 17.10.2002. - 20.10.2002
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kakvoća; domaći kuhani sir
(quality; home cooked cheese)
Sažetak
U RH postoji dugogod. tradicija proizvodnje razl. vrsta sireva u seoskim domaćinstvima.Sirevi se većinom stavljaju u promet na lokalnim tržnicama u prostorima uređenim za tu namjenu ili se, pak, u ljetnim mj. prodaju na improviziranim prodajnim mjestima uz značajne turističke cestovne pravce.U ovom je radu određivana kakvoća domaćeg kuhanog sira iz okolice Karlovca, uzorkovanog s prodajnih mjesta uz cestu i na lokalnoj tržnici. Organoleptička svojstva pretraženih uzoraka u 80% sl. bila su u granicama svojstvenosti za vrstu sira. Kemijsom pretragom utvrđena kol.H2O varira između 33.20%-41.20%, a količina masti u suhoj tvari iznosila je od 35.68%-43.55%.Propisane norme mikrob.ispravnosti nije zadovoljio 80% pretraženih uzoraka sira.Navedeni rezultati upućuju na neprovođenje mjera u proizvodnji dom.kuhanog sdira i neprimjerene uvjete prodaje.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Željka Cvrtila
(autor)
Darinka Pranjić
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Bela Njari
(autor)
Branimir Mioković
(autor)