Pregled bibliografske jedinice broj: 490890
Skladištenje kukuruza i proizvodnja kukuruznog brašna i krupice u PIK-u vinkovci
Skladištenje kukuruza i proizvodnja kukuruznog brašna i krupice u PIK-u vinkovci, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 490890 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Skladištenje kukuruza i proizvodnja kukuruznog brašna i krupice u PIK-u vinkovci
(Corn storage and production of corn flour and semolina in PIK Vinkovci)
Autori
Škarica, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
27.10
Godina
2010
Stranica
45
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Neposredni voditelj
Jukić, Marko
Ključne riječi
kukuruz; skladištenje; kukuruzna krupica; kukuruzno brašno
(corn; storage; warehouses; corn meal; corn flour)
Sažetak
Skladištenje je jedna od najznačajnijih faza u cijeloj proizvodnji. Nije potrebno samo pravilno proizvesti određenu žitaricu nego i pravilno je sačuvati do trenutka njezinog korištenja. Skladišta su objekti u kojima se spremaju i čuvaju poljoprivredni proizvodi, s ciljem očuvanja kvalitete i kvantitete, sve do trenutka njihove daljnje upotrebe. Kukuruz je ratarska kultura koja ima široku primjenu, ne samo za prehranu ljudi i ishranu stoke, već i kao sirovina za industrijske potrebe. Preradom kukuruza dobiva se niz proizvoda koji imaju široku primjenu u proizvodnji hrane, od kojih su najvažniji kukuruzna krupica i brašno. U poslovnoj jedinici Silos u Pik-u Vinkovci vrši se skladištenje i sušenje žitarica, dok se u poslovnoj jedinici Mlin Mikanovci isključivo melje kukuruz i osnovni proizvod meljave je pivska krupica. Kukuruzno brašno se smatra sporednim proizvodom prerade kukuruza jer sadrži veći udio masti. Krajnji učinak pravilnog skladištenja je pakovanje ili pakiranje krupice i brašna. Brašno se nalazi u vrećama ili u rasutom stanju. U Pik-u Vinkovci uvrećavanje se obavlja automatski uređajima za punjenje vreća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek