Pregled bibliografske jedinice broj: 490889
Proizvodi bez glutena
Proizvodi bez glutena, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 490889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodi bez glutena
(Gluten-free products)
Autori
Zeko, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
04.11
Godina
2010
Stranica
25
Mentor
Jukić, Marko
Neposredni voditelj
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
celijakija; prehrana bez glutena; riža; škrob; hidrokoloidi; proteini
(celiac disease; gluten free diet; rice; starch; corn; soy; hydrocolloids; proteins)
Sažetak
Celijakija je bolest koja se može opisati kao netolerancija glutena. Gluten je protein koji nalazimo u pšeničnom zrnu. Postoje mnoge žitarice koje zamjenjuju taj pšenicu u proizvodima bez glutena, pa je stvorena dijeta koja se smatra jedinim lijekom za tu bolest. Neke od žitarica koje mogu konzumirati oboljeli od celijakije su : riža, kukuruz, pseudožitarice, sirak, amarant, heljda, soja. Kako bi proizvodi napravljeni od tih sastojaka bili bliži pšeničnom kruhu kvalitetom i okusom u njih se dodaju različiti poboljšivači, poput hidrokoloida. Također kako bi se nadomjestili proteini koji se gube manjkom glutena, u te proizvode se dodaju proteini koji potječu iz mlijeka, surimija i jaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek