Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 490889

Proizvodi bez glutena


Zeko, Josip
Proizvodi bez glutena, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 490889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodi bez glutena
(Gluten-free products)

Autori
Zeko, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
04.11

Godina
2010

Stranica
25

Mentor
Jukić, Marko

Neposredni voditelj
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
celijakija; prehrana bez glutena; riža; škrob; hidrokoloidi; proteini
(celiac disease; gluten free diet; rice; starch; corn; soy; hydrocolloids; proteins)

Sažetak
Celijakija je bolest koja se može opisati kao netolerancija glutena. Gluten je protein koji nalazimo u pšeničnom zrnu. Postoje mnoge žitarice koje zamjenjuju taj pšenicu u proizvodima bez glutena, pa je stvorena dijeta koja se smatra jedinim lijekom za tu bolest. Neke od žitarica koje mogu konzumirati oboljeli od celijakije su : riža, kukuruz, pseudožitarice, sirak, amarant, heljda, soja. Kako bi proizvodi napravljeni od tih sastojaka bili bliži pšeničnom kruhu kvalitetom i okusom u njih se dodaju različiti poboljšivači, poput hidrokoloida. Također kako bi se nadomjestili proteini koji se gube manjkom glutena, u te proizvode se dodaju proteini koji potječu iz mlijeka, surimija i jaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zeko, Josip
Proizvodi bez glutena, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Zeko, J. (2010) 'Proizvodi bez glutena', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeko, Josip}, year = {2010}, pages = {25}, keywords = {celijakija, prehrana bez glutena, ri\v{z}a, \v{s}krob, hidrokoloidi, proteini}, title = {Proizvodi bez glutena}, keyword = {celijakija, prehrana bez glutena, ri\v{z}a, \v{s}krob, hidrokoloidi, proteini}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zeko, Josip}, year = {2010}, pages = {25}, keywords = {celiac disease, gluten free diet, rice, starch, corn, soy, hydrocolloids, proteins}, title = {Gluten-free products}, keyword = {celiac disease, gluten free diet, rice, starch, corn, soy, hydrocolloids, proteins}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font