Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 490884

Ispitivanje kvalitete tjestenine s dodatkom brašna ječma sorte „bingo“ uroda 2008./2009. godine


Krnjak, Marina
Ispitivanje kvalitete tjestenine s dodatkom brašna ječma sorte „bingo“ uroda 2008./2009. godine, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 490884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje kvalitete tjestenine s dodatkom brašna ječma sorte „bingo“ uroda 2008./2009. godine
(Testing the quality of pasta with addition of barley fluor variety “bingo” yield 2008./2009. year)

Autori
Krnjak, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
01.10

Godina
2010

Stranica
50

Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Neposredni voditelj
Jukić, Marko

Ključne riječi
durum krupica; ječam; ocjena kakvoće
(durum semolina; barley; quality evaluation)

Sažetak
Tjestenina uz ostale proizvode od žitarica čini bazu piramide pravilne prehrane. Najkvalitetnija tjestenina proizvodi se od krupice durum pšenice. Ima visoku kalorijsku vrijednost i dobru probavljivost, ali nizak sadržaj mineralnih tvari i prehrambenih vlakana. Stoga je cilj ovog diplomskog rada bio proizvesti tjesteninu uz dodatak ječmenog brašna, koje ima visok sadržaj prehrambenih vlakana, te ispitati njegov utjecaj na kakvoću tjestenine. Ječmeno brašno dodavano je u udjelima od 10, 20, 30, 40, i 50% u odnosu na ukupnu količinu brašna. Na svim uzorcima smjesa durum krupice i ječmenog brašna provedeno je amilografsko ispitivanje, ispitivanje kakvoće nekuhane i kuhane tjestenine, senzorsko ocjenjivanje kuhane tjestenine, određivanje boje svježe, osušene i kuhane tjestenine, te određivanje udjela β-glukana u tjestenini. Rezultati dobiveni amilografskim ispitivanjem pokazali su da ječmeno brašno mijenja reološka svojstva tijesta. Određivanjem parametara kakvoće utvrđeno je da dodatak ječmenog brašna u udjelima do 40% daje tjesteninu zadovoljavajuće kakvoće. Boja uzoraka tjestenine mijenjala se ovisno o udjelu ječmenog brašna, L* i a* vrijednosti dodatkom ječmenog brašna padaju (tjestenina je tamnija, smanjen je intenzitet žute boje), a b* vrijednosti rastu. Tjestenina sa dodatkom ječmenog brašna ima veći udio β-glukana (prehrambenih vlakana), te stoga i veću nutritivnu vrijednost od tjestenine proizvedene samo od durum krupice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (mentor)

Avatar Url Marko Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krnjak, Marina
Ispitivanje kvalitete tjestenine s dodatkom brašna ječma sorte „bingo“ uroda 2008./2009. godine, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Krnjak, M. (2010) 'Ispitivanje kvalitete tjestenine s dodatkom brašna ječma sorte „bingo“ uroda 2008./2009. godine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krnjak, Marina}, year = {2010}, pages = {50}, keywords = {durum krupica, je\v{c}am, ocjena kakvo\'{c}e}, title = {Ispitivanje kvalitete tjestenine s dodatkom bra\v{s}na je\v{c}ma sorte „bingo“ uroda 2008./2009. godine}, keyword = {durum krupica, je\v{c}am, ocjena kakvo\'{c}e}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krnjak, Marina}, year = {2010}, pages = {50}, keywords = {durum semolina, barley, quality evaluation}, title = {Testing the quality of pasta with addition of barley fluor variety “bingo” yield 2008./2009. year}, keyword = {durum semolina, barley, quality evaluation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font