Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 490748

Bakteriološka ispravnost pačjih jaja


Mioković B.; Njari B.
Bakteriološka ispravnost pačjih jaja // Zbornik radova ; V Simpozij Peradarski dani 2003. s međunarodnim sudjelovanjem
Poreč, Hrvatska, 2003. str. 207-209 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 490748 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bakteriološka ispravnost pačjih jaja
(Bacteriological quality of duck eggs)

Autori
Mioković B. ; Njari B.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova ; V Simpozij Peradarski dani 2003. s međunarodnim sudjelovanjem / - , 2003, 207-209

Skup
V Simpozij Peradarski dani 2003 s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 14.05.2003. - 17.05.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pačja jaja; mikrobiološka kakvoća
(duck eggs; microbiological quality)

Sažetak
Pačja jaja oduvijek su smatrana potencijalno opasnim po ljudsko zdravlje, jer je dokazano da su često inficirana salmonelama.U okviru ovog rada utvrđivali smo mikrobiološku sliku pačjih jaja dobivenih iz uzgoja u domaćinstvu, pri čemu smo se vodili postojećim odredbama mikrob.ispravnosti kokošjih jaja.Pretraženi uzorci pačjih jaja nisu zadovoljili propisane norme mikrob.ispravnosti na razini od 73.3% i to uslijed povećanog ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakt. u 66.7% uzoraka, a uz to su sadržavali jednu ili više uvjetno patogenih bakt. u broju većem od proisanog.Niti u jednom uzorku nismo utvrdili Salmonella spp./50g, a isto tako niti u obriscima sa ljuske jaja.Na razini bakteriološke ispravnosti organoleptički uglavnom besprijekornih pačjih jaja ukazuje i nalaz enterobakt., kvasaca i plijesni, te S. aureus u br. dopušenom Pravilniku (1994/2001). Bez obzira na negativan nalaz salmonela u uzorcima pačjih jaja, i dalje ih treba smatrati veoma rizičnom hranom i biti veoma oprezan u njihovoj upotrebi pri spravljanju jela.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Bela Njari (autor)

Avatar Url Branimir Mioković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mioković B.; Njari B.
Bakteriološka ispravnost pačjih jaja // Zbornik radova ; V Simpozij Peradarski dani 2003. s međunarodnim sudjelovanjem
Poreč, Hrvatska, 2003. str. 207-209 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Mioković B. & Njari B. (2003) Bakteriološka ispravnost pačjih jaja. U: Zbornik radova ; V Simpozij Peradarski dani 2003. s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, year = {2003}, pages = {207-209}, keywords = {pa\v{c}ja jaja, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a}, title = {Bakteriolo\v{s}ka ispravnost pa\v{c}jih jaja}, keyword = {pa\v{c}ja jaja, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, year = {2003}, pages = {207-209}, keywords = {duck eggs, microbiological quality}, title = {Bacteriological quality of duck eggs}, keyword = {duck eggs, microbiological quality}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font