Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4907

Reološke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka


Novaković, Predrag; Kordić, Jasna; Slačanac, Vedran; Moslavac, Tihomir
Reološke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka // 32. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996. str. 34-34 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 4907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka
(Rheological changes during fermentation of goat and cow acidophilus milk)

Autori
Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran ; Moslavac, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
32. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996, 34-34

Skup
32. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 28.11.1996. - 30.11.1996

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kozje mlijeko; kravlje mlijeko; acidofilno mlijeko; fermentacija; reološka svojstva
(goat milk; cow milk; acidophilus milk; fermentation; rheological properties)

Sažetak
Reološka svojstva gruša jedan su od osnovnih parametara kvalitete fermen-tiranih mliječnih proizvoda. Grušanje mlijeka odvija se uslijed snižavanja pH tijekom fermentacije. Uvjetovano je demineralizacijom kazeinskog kompleksa i otpuštanjem vode iz micelijske mreže kazeinata uslijed povećane koncentracije H+-iona. U radu su praćene promjene reoloških parametara tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka. Svrha rada bio je utvrditi razlike kod promjena strukture gruša kozjeg i kravljeg mlijeka i te razlike komparirati s brzinama fermentacije. I kozje i kravlje acidofilno mlijeko nenewtonovske su tekućine, koje tijekom fermentacije postepeno poprimaju svojstva karateristična za pseudoplastične (tiksotropne) tekućine. Grušanje i kozjeg i kravljeg acidofila započinje u trećem satu fermentacije. Pokazalo se da znatnije promjene reoloških svojstava kozjeg mlijeka nastupaju kod znatno nižeg pH nego kravljeg mljeka. Porast prividnog viskoziteta kozjeg acidofilnog mlijeka je ujednačeniji i proporcionalan je padu pH. I na kraju fermentacije kozje acidofilno mlijeko je nižeg prividnog viskoziteta od kravljeg, te ujednačenije strukture gruša bez grudica i izdvojene sirutke. Određivanje je vršeno i nakon tri dana skladištenja gotovih proizvoda. Primjećeno je da se tijekom skladištenja na +4 0C bitno poboljšavaju reološka svojstva kozjeg acidofilnog mlijeka (ono postaje konzistentnije). Promjena konzistencije kravljeg acidofilnog mlijeka uvjetovana skladištenjem neznatna je ili je uopće nema.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Novaković, Predrag; Kordić, Jasna; Slačanac, Vedran; Moslavac, Tihomir
Reološke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka // 32. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996. str. 34-34 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Novaković, P., Kordić, J., Slačanac, V. & Moslavac, T. (1996) Reološke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka. U: Tratnik, L. (ur.)32. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna and Sla\v{c}anac, Vedran and Moslavac, Tihomir}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1996}, pages = {34-34}, keywords = {kozje mlijeko, kravlje mlijeko, acidofilno mlijeko, fermentacija, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Reolo\v{s}ke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, kravlje mlijeko, acidofilno mlijeko, fermentacija, reolo\v{s}ka svojstva}, publisher = {Hrvatsko mljekarsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Predrag and Kordi\'{c}, Jasna and Sla\v{c}anac, Vedran and Moslavac, Tihomir}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1996}, pages = {34-34}, keywords = {goat milk, cow milk, acidophilus milk, fermentation, rheological properties}, title = {Rheological changes during fermentation of goat and cow acidophilus milk}, keyword = {goat milk, cow milk, acidophilus milk, fermentation, rheological properties}, publisher = {Hrvatsko mljekarsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font