Pregled bibliografske jedinice broj: 4907
Reološke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka
Reološke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka // 32. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996. str. 34-34 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološke promjene tijekom fermentacije acidofilnog kozjeg i kravljeg mlijeka
(Rheological changes during fermentation of goat and cow acidophilus milk)
Autori
Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran ; Moslavac, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
32. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
/ Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996, 34-34
Skup
32. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 28.11.1996. - 30.11.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kozje mlijeko; kravlje mlijeko; acidofilno mlijeko; fermentacija; reološka svojstva
(goat milk; cow milk; acidophilus milk; fermentation; rheological properties)
Sažetak
Reološka svojstva gruša jedan su od osnovnih parametara kvalitete fermen-tiranih mliječnih proizvoda. Grušanje mlijeka odvija se uslijed snižavanja pH tijekom fermentacije. Uvjetovano je demineralizacijom kazeinskog kompleksa i otpuštanjem vode iz micelijske mreže kazeinata uslijed povećane koncentracije H+-iona. U radu su praćene promjene reoloških parametara tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka. Svrha rada bio je utvrditi razlike kod promjena strukture gruša kozjeg i kravljeg mlijeka i te razlike komparirati s brzinama fermentacije. I kozje i kravlje acidofilno mlijeko nenewtonovske su tekućine, koje tijekom fermentacije postepeno poprimaju svojstva karateristična za pseudoplastične (tiksotropne) tekućine. Grušanje i kozjeg i kravljeg acidofila započinje u trećem satu fermentacije. Pokazalo se da znatnije promjene reoloških svojstava kozjeg mlijeka nastupaju kod znatno nižeg pH nego kravljeg mljeka. Porast prividnog viskoziteta kozjeg acidofilnog mlijeka je ujednačeniji i proporcionalan je padu pH. I na kraju fermentacije kozje acidofilno mlijeko je nižeg prividnog viskoziteta od kravljeg, te ujednačenije strukture gruša bez grudica i izdvojene sirutke. Određivanje je vršeno i nakon tri dana skladištenja gotovih proizvoda. Primjećeno je da se tijekom skladištenja na +4 0C bitno poboljšavaju reološka svojstva kozjeg acidofilnog mlijeka (ono postaje konzistentnije). Promjena konzistencije kravljeg acidofilnog mlijeka uvjetovana skladištenjem neznatna je ili je uopće nema.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Predrag Novaković
(autor)
Vedran Slačanac
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Jasna Kordić
(autor)