Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4905

Utjecaj procesnih parametara na konzistenciju tijesta za biskvite


Tomas, Srećko; Kelava, Mila
Utjecaj procesnih parametara na konzistenciju tijesta za biskvite // 1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka / Žaneta, Ugarčić-Hardy (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 4905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara na konzistenciju tijesta za biskvite
(Influence of process parameters on consistency of biscuits dough)

Autori
Tomas, Srećko ; Kelava, Mila

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka / Žaneta, Ugarčić-Hardy - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997

Skup
1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.11.1997. - 15.11.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
konzistencija tijesta; granulometrijska analiza brašna; miješanje; mijesenje
(dough consistency; granulometric analysis of flour; mixing; dough forming)

Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj tlaka zraka koji se uvodi u turbo-uređaj za pripremu tijesta i utjecaj granulometrijskog sastava brašna na konzistenciju tijesta za biskvite. Osim toga praćen je utjecaj konzistencije tijesta na kakvoću gotovog proizvoda. Konzistencija tijesta praćena je na osnovu određivanja gustoće tijesta pripremljenog u turbo-uređaju, pri različitim vrijednostima procesnih parametara. Istraživanje je provedeno u suradnji s tvornicom keksa i kruha "Sloboda" d. d. iz Osijeka, na proizvodnji piškota. Utvrđeno je da s porastom tlaka zraka do oko 1,8 bara gustoća tijesta lagano opada, a nakon toga opada naglo. Utjecaj granulometrijskog satava brašna je takav da brašno koje ima veći udio krupnijih čestica pokazuje brže opadanje gustoće tijesta s porastom tlaka zraka. Optimalna gustoća tijesta za proizvodnju piškota iznosi od 0,930 kg/m3 do 1,025 kg/m3, što odgovara tlaku zraka od 1,75 bara do 1,85 bara. Piškote proizvedene od tijesta koje ima optimalnu konzistenciju imaju zadovoljavajuće senzorske osobine (izgled, boja, oblik i struktura), dok piškote proizvedene od tijesta koje nema optimalnu konzistenciju imaju narušene senzorske osobine.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Srećko Tomas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tomas, Srećko; Kelava, Mila
Utjecaj procesnih parametara na konzistenciju tijesta za biskvite // 1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka / Žaneta, Ugarčić-Hardy (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Tomas, S. & Kelava, M. (1997) Utjecaj procesnih parametara na konzistenciju tijesta za biskvite. U: Žaneta, U. (ur.)1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Tomas, Sre\'{c}ko and Kelava, Mila}, editor = {\v{Z}aneta, U.}, year = {1997}, pages = {38}, keywords = {konzistencija tijesta, granulometrijska analiza bra\v{s}na, mije\v{s}anje, mijesenje}, title = {Utjecaj procesnih parametara na konzistenciju tijesta za biskvite}, keyword = {konzistencija tijesta, granulometrijska analiza bra\v{s}na, mije\v{s}anje, mijesenje}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomas, Sre\'{c}ko and Kelava, Mila}, editor = {\v{Z}aneta, U.}, year = {1997}, pages = {38}, keywords = {dough consistency, granulometric analysis of flour, mixing, dough forming}, title = {Influence of process parameters on consistency of biscuits dough}, keyword = {dough consistency, granulometric analysis of flour, mixing, dough forming}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font