Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 490289

Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podvrgnutih djelomičnoj hepatektomiji


Popović, Ksenija : Čanadi Jurešić, Gordana : Milin, Čedomila
Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podvrgnutih djelomičnoj hepatektomiji // Prvi studentski kongres: Prehrana i klinička dijetoterapija
Rijeka, Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, neobjavljeni rad, ostalo)


CROSBI ID: 490289 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podvrgnutih djelomičnoj hepatektomiji

Autori
Popović, Ksenija : Čanadi Jurešić, Gordana : Milin, Čedomila

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo

Skup
Prvi studentski kongres: Prehrana i klinička dijetoterapija

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 16.04.2010. - 18.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
adipozno tkivo; lipidi; regeneracija jetre; riblje ulje; masne kiseline
(adipose tissue; lipids; liver regeneration; fish oil; fatty acids)

Sažetak
Jetra ima glavnu ulogu u metabolizmu lipida i na njoj se odražavaju sve nutritivne promjene sastava lipida. Ona je i specifičan organ zbog sposobnosti samoregeneracije nakon akutne ozljede. Najčešće upotrebljavani model za praćenje regeneracijskog rasta jetre je model djelomične hepatektomije (pHx), tijekom kojeg dolazi do metaboličkog ujednačavanja, odnosno do povećane sinteze i nakupljanja lipida u jetri. Ovim radom pratilo se prikuplja li jetra, prilikom regeneracije, masti iz adipoznog tkiva (AT-a) kao osnovnog energetskog depoa organizma. Poznato je da je AT izuzetno energetski dinamično i osposobljeno za promptnu reakciju na povećane potrebe organizma za energijom. I na AT-u se, kao i na jetri, odražavaju nutritivne promjene, te se hranom unešenim masnim kiselinama (MK) može utjecati na sadržaj i sastav tkivnih MK. Osim sadržaja ukupnih lipida AT-a, u ovom su radu određene i promjene udjela ključnih metaboličkih MK te promjene karakterističnih omjera MK, tijekom regeneracijskog rasta jetre. U istraživanju su korišteni miševi C57/BL6 starosti 8-10 tjedana, koji su tijekom tri tjedna hranjeni hranom obogaćenom ribljim uljem, kao izvorom n-3 i mononezasićenih MK. Analize su se provodile u vremenskom slijedu od 0, 2, 4, 24, 48, i 168 sati nakon pHx. Lipidi su ekstrahirani metodom po Folchu, dok je sastav MK analiziran primjenom plinske kromatografije. Kod prehrane obogaćene ribljim uljem proliferacija jetre započinje u drugom satu nakon pHx pa se dobiveno smanjenje ukupnih lipida AT-a, u intervalu od 2. do 24. sata, može pripisati mobilizaciji lipida iz AT-a. U ukupnim je lipidima identificirano ukupno 13 MK, s prevladavajućom palmitinskom, oleinskom i linolnom MK. U sastavu AT-a zasićene kiseline čine 46% ukupnih MK. Udio n-3 MK ne mijenja se značajno tijekom regeneracije te čini oko 2% ukupnih MK. Tijekom regeneracijskog rasta jetre nisu zapažene ni velike promjene u udjelima pojedinih MK, iako se vrijednost n-6/n-3 omjera povećava u 24. satu, uslijed smanjenja udjela n-3 MK. Omjer nezasićene/zasićene kao ni polinezasićene/mononezasićene MK ne podliježe velikim promjenama tijekom regeneracije jetre

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Gordana Čanadi Jurešić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Ksenija : Čanadi Jurešić, Gordana : Milin, Čedomila
Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podvrgnutih djelomičnoj hepatektomiji // Prvi studentski kongres: Prehrana i klinička dijetoterapija
Rijeka, Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, neobjavljeni rad, ostalo)
Popović, Ksenija : Čanadi Jurešić, Gordana : Milin, Čedomila (2010) Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podvrgnutih djelomičnoj hepatektomiji. U: Prvi studentski kongres: Prehrana i klinička dijetoterapija.
@article{article, year = {2010}, keywords = {adipozno tkivo, lipidi, regeneracija jetre, riblje ulje, masne kiseline}, title = {Utjecaj prehrane oboga\'{c}ene ribljim uljem na sadr\v{z}aj i sastav lipida adipoznog tkiva mi\v{s}eva podvrgnutih djelomi\v{c}noj hepatektomiji}, keyword = {adipozno tkivo, lipidi, regeneracija jetre, riblje ulje, masne kiseline}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@article{article, year = {2010}, keywords = {adipose tissue, lipids, liver regeneration, fish oil, fatty acids}, title = {Utjecaj prehrane oboga\'{c}ene ribljim uljem na sadr\v{z}aj i sastav lipida adipoznog tkiva mi\v{s}eva podvrgnutih djelomi\v{c}noj hepatektomiji}, keyword = {adipose tissue, lipids, liver regeneration, fish oil, fatty acids}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font