Pregled bibliografske jedinice broj: 490282
Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podrvgnutih djelomičnoj hepatektomiji
Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podrvgnutih djelomičnoj hepatektomiji, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 490282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prehrane obogaćene ribljim uljem na sadržaj i sastav lipida adipoznog tkiva miševa podrvgnutih djelomičnoj hepatektomiji
(Influence of fish oil-enriched diet on mice adipose tissue lipid content and composition after partial hepatectomy)
Autori
Popović, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
10.07
Godina
2009
Stranica
32
Mentor
Čanadi Jurešić, Gordana
Ključne riječi
adipozno tkivo; lipidi; regeneracija jetre; riblje ulje; masne kiseline
(adipose tissue; lipids; liver regeneration. fish oil; fatty acids)
Sažetak
Jetra ima glavnu ulogu u metabolizmu obavljajući mnoštvo funkcija, uključujući detoksikaciju, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih bjelančevina, kao i u regulaciji metabolizma masti.Kao centralni organ ima izvanrednu moć regeneracije koja je demonstrirana modelom djelomične hepatektomije u glodavaca.Tijekom djelomične hepatektomije dolazi do metaboličkog ujednačavanja, odnosno do povećane sinteze i nakupljanja lipida u jetri. Ostatak intaktnog tkiva se povećava, unutar sedam dana, dok jetra ne povrati prvotnu masu prilikom čega proces staje. Ovim radom pratilo se prikuplja li jetra, prilikom regeneracije, masti iz adipoznog tkiva. Također, proučavalo se ima li promjena na ključnim metaboličkim masnim kiselinama. Naime, gledale su se i promjene karakterističnih omjera masnih kiselina, koje su se i očekivale zbog prehrane obogaćene ribljim uljem (visok sadržaj n-3 masnih kiselina). Analize su se provodile u vremenskom slijedu od 0, 2, 4, 24, 48, i 168 sati nakon djelomične hepatektomije. U istraživanju su korišteni miševi C57/BL6 starosti 8-10 tjedana. Lipidi su ekstrahirani metodom po Folchu, dok je masno-kiselinski sastav analiziran primjenom plinske kromatografije. Kod prehrane obogaćene ribljim uljem proliferacija jetre započinje u drugom satu nakon pHx pa se dobiveno smanjenje ukupnih lipida AT-a, u intervalu od 2. do 24. sata, može pripisati mobilizaciji lipida iz AT-a. Tijekom regeneracijskog rasta jetre nisu zapažene ni velike promjene u udjelima pojedinih MK, iako se vrijednost n-6/n-3 omjera povećava u 24. satu, uslijed smanjenja udjela n-3 MK. Omjer nezasićene/zasićene kao ni polinezasićene/mononezasićene MK ne podliježe velikim promjenama tijekom regeneracije jetre.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Gordana Čanadi Jurešić
(mentor)