Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4902

Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke


Šubarić, Drago; Piližota, Vlasta
Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke // Zbornik sažetaka / 32. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996. str. 27-28 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 4902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke
(Influence addition hydrocolloids on the rheological properties of whey protein concentrate)

Autori
Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / 32. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996, 27-28

Skup
32. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 28.11.1996. - 30.11.1996

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hidrokoloidi; proteini sirutke; reološka svojstva
(hydrocolloids; whey proteins; rheological properties)

Sažetak
Hidrokoloidi su makromolekularni spojevi čija je primjena značajna u prehrambenoj industriji, zahvaljujući učincima do kojih dovode sami ili u kombinaciji sa drugim sastojcima hrane. Pri razvoju različitih proizvoda koriste se u malim količinama (od 0, 05 do 0, 5%) u svrhu ugušćivanja, želiranja, emulgiranja, zadržavanja vode, vezivanja arome i dr. Da bi se dodatkom hidrokoloida postigao odgovarajući učinak, jedan od bitnih čimbenika je i slaganje (odnos) hidrokoloida sa ostalim sastojcima hrane. Stoga je poznavanje reoloških svojstava hrane kao i sastojaka hrane od velikog značenja pri vođenju procesa proizvodnje, kontroli kvalitete i praćenju stabilnosti tijekom skladištenja. U ovom je radu praćen utjecaj hidrokoloida (karagen, CMC, brašno sjemenke rogača i guar), temperature (od -5 do +75 °C) i koncentracije (15%, 20%, 25%, 30%, 35% i 40%) na reološka svojstva otopina koncentrata proteina sirutke. Rezultati analiza su pokazali da najveći utjecaj na konzistenciju otopina proteina sirutke ima karagen (dodatak 0, 2% karagena doveo je do povećanja vrijednosti koeficijenta konzistencije 30%-tne otopine WPC sa 56, 56 mPas^n na 1818, 77 mPas^n, kao i do promjene tipa tekućine), dok najmanji utjecaj na konzistenciju ima guar. Temperatura također znakovito utječe na reološka svojstva otopina proteina sirutke. Utjecaj temperature se ogleda u padu viskoznosti pri porastu temperature od -5 °C do određene vrijednosti kada porastom temperature viskoznost ponovno počinje rasti. Dobiveni rezultati imaju praktično značenje pri vođenju procesa proizvodnje hrane, odnosno pri praćenju učinaka pojedinih dodataka na teksturu hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Piližota, Vlasta
Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke // Zbornik sažetaka / 32. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996. str. 27-28 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D. & Piližota, V. (1996) Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke. U: Tratnik, L. (ur.)Zbornik sažetaka / 32. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Pili\v{z}ota, Vlasta}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1996}, pages = {27-28}, keywords = {hidrokoloidi, proteini sirutke, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj dodatka hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva koncentrata proteina sirutke}, keyword = {hidrokoloidi, proteini sirutke, reolo\v{s}ka svojstva}, publisher = {Hrvatsko mljekarsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Pili\v{z}ota, Vlasta}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1996}, pages = {27-28}, keywords = {hydrocolloids, whey proteins, rheological properties}, title = {Influence addition hydrocolloids on the rheological properties of whey protein concentrate}, keyword = {hydrocolloids, whey proteins, rheological properties}, publisher = {Hrvatsko mljekarsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font