Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 490154

Karakterizacija laktobacila izoliranih iz autohtonoga istarskog sira


Skelin, Andrea; Mrkonjić Fuka, Mirna; Redžepović, Sulejman; Čanžek Majhenič, Andreja2
Karakterizacija laktobacila izoliranih iz autohtonoga istarskog sira // 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2010. str. 78-78 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 490154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija laktobacila izoliranih iz autohtonoga istarskog sira
(Characterization of the Lactobacillus community in autochthonous Istrian ewe’s cheese)

Autori
Skelin, Andrea ; Mrkonjić Fuka, Mirna ; Redžepović, Sulejman ; Čanžek Majhenič, Andreja2

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb, 2010, 78-78

Skup
39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
karakterizacija; istarski sir; laktobacili
(characterisation; Istrian cheese; lactobacilli)

Sažetak
Glavni cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje raznolikosti mikrobne zajednice laktobacila u istarskom siru te prikupljanje detaljno genetički definiranih sojeva. Uzorkovanje mlijeka i sira provodilo se na tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva na istarskom području. Uzorci mlijeka i svježeg sira prikupljeni su nultog dana, dok su uzorci sira uzorkovani tijekom 30., 60., 90. i 120. dana zrenja. Ukupno je izolirano 200 izolata mezofilnih i termofilnih laktobacila iz uzoraka mlijeka i sira tijekom zrenja. Svi odabrani izolati izrasli na selektivnom mediju Rogosa bili su gram pozitivni štapići te su detaljno karakterizirani na razini fenotipa i genotipa. Pomoću biokemijkog testa PhenePlate-LB sistema izvršeno je preliminarno grupiranje izolata. Na osnovi različitih usvajanja supstrata PhP sustava, svih 200 izolata svrstano je u 16 skupina. Reprezentativni izolati svake od skupina korišteni su za daljnju genetičku identifikaciju na razini roda i vrste. PCR analizom uz primjenu početnica LbLMA1-rev i R16-1 dokazana je pripadnost rodu Lactobacillus. Kako bi se što preciznije odredila vrsta, svi PCR su produkti sekvencirani. Sekvencijskom analizom 16S rRNA potvrđena je pripadnost sljedećim vrstama: L. brevis, L. casei, L. paracasei, L. plantarum and L. rhamnosus. Prisutnost navedenih vrsta laktobacila u sladu je s brojnim studijama o tradicijskim sirevima pripravljenima iz sirovog mlijeka, a precizno definirani čine bazu za njihovu daljnju tehnološku karakterizaciju i selekciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Skelin, Andrea; Mrkonjić Fuka, Mirna; Redžepović, Sulejman; Čanžek Majhenič, Andreja2
Karakterizacija laktobacila izoliranih iz autohtonoga istarskog sira // 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2010. str. 78-78 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Skelin, A., Mrkonjić Fuka, M., Redžepović, S. & Čanžek Majhenič, A. (2010) Karakterizacija laktobacila izoliranih iz autohtonoga istarskog sira. U: 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Skelin, Andrea and Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and \v{C}an\v{z}ek Majheni\v{c}, Andreja2}, year = {2010}, pages = {78-78}, keywords = {karakterizacija, istarski sir, laktobacili}, title = {Karakterizacija laktobacila izoliranih iz autohtonoga istarskog sira}, keyword = {karakterizacija, istarski sir, laktobacili}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Skelin, Andrea and Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and \v{C}an\v{z}ek Majheni\v{c}, Andreja2}, year = {2010}, pages = {78-78}, keywords = {characterisation, Istrian cheese, lactobacilli}, title = {Characterization of the Lactobacillus community in autochthonous Istrian ewe’s cheese}, keyword = {characterisation, Istrian cheese, lactobacilli}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font