Pregled bibliografske jedinice broj: 490152
Strukturalna i funkcionalna raznolikost bakterijskih zajednica u istarskom siru
Strukturalna i funkcionalna raznolikost bakterijskih zajednica u istarskom siru // 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2010. str. 37-37 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 490152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Strukturalna i funkcionalna raznolikost bakterijskih zajednica u istarskom siru
(Structural and functional diversity of bacterial communities in Istrian cheese)
Autori
Mrkonjić Fuka, Mirna ; Engel, Marion ; Skelin, Andrea ; Redžepović, Sulejman ; Schloter, Michael
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb, 2010, 37-37
Skup
39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
istarski sir; bakterijske zajednice; metode neovisne o uzgoju; laktokoki; enterokoki
(Istrian cheese; bacterial communities; culture independent methods; lactococci; enterococci)
Sažetak
Tradicionalan istarski sir jedan je od najvažnijih hrvatskih proizvoda s dugom tradicijom proizvodnje. Pripravlja se na mnogobrojnim obiteljskim gospodarstvima na području cijele Istre. Priprema istarskog sira uključuje upotrebu svježega ovčjeg mlijeka bez prethodne pasterizacije i bez upotrebe starter kultura, što uzrokuje oscilacije u kvaliteti sira. Zbog toga, u cilju očuvanja specifičnosti sira i održavanja visoke kvalitete konačnog proizvoda, od velike je važnosti istražiti sastav autohtonih bakterijskih zajednica u siru tijekom zrenja. Međutim, gotovo se ništa ne zna o mikrobnim populacijama koje su uključene u proces zrenja istarskog sira. Zbog toga je cilj ovog rada bio istražiti dinamiku mikrobnih zajednica i identificirati dominantne bakterijske populacije tijekom zrenja sira. Kako bi postigli taj cilj, svježe mlijeko, svježi sir i sirevi nakon 30, 60, 90 i 120 dana zrenja analizirani su uz pomoć molekularnih metoda neovisnih o uzgoju organizama. Dodatno, brojnost pojedinih skupina mikroorganizama tijekom zrenja određena je određivanjem broja mikroorganizama na selektivnim podlogama (CFU metoda). Naši rezultati pokazuju dominaciju vrsta Lactococcus lactis subs. lactis u svim uzorcima te znatnu prisutnost vrsta Enterococcus spp., što je također potvrđeno određivanjem broja mikroorganizama na selektivnim podlogama.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb