Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 490152

Strukturalna i funkcionalna raznolikost bakterijskih zajednica u istarskom siru


Mrkonjić Fuka, Mirna; Engel, Marion; Skelin, Andrea; Redžepović, Sulejman; Schloter, Michael
Strukturalna i funkcionalna raznolikost bakterijskih zajednica u istarskom siru // 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2010. str. 37-37 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 490152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Strukturalna i funkcionalna raznolikost bakterijskih zajednica u istarskom siru
(Structural and functional diversity of bacterial communities in Istrian cheese)

Autori
Mrkonjić Fuka, Mirna ; Engel, Marion ; Skelin, Andrea ; Redžepović, Sulejman ; Schloter, Michael

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb, 2010, 37-37

Skup
39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
istarski sir; bakterijske zajednice; metode neovisne o uzgoju; laktokoki; enterokoki
(Istrian cheese; bacterial communities; culture independent methods; lactococci; enterococci)

Sažetak
Tradicionalan istarski sir jedan je od najvažnijih hrvatskih proizvoda s dugom tradicijom proizvodnje. Pripravlja se na mnogobrojnim obiteljskim gospodarstvima na području cijele Istre. Priprema istarskog sira uključuje upotrebu svježega ovčjeg mlijeka bez prethodne pasterizacije i bez upotrebe starter kultura, što uzrokuje oscilacije u kvaliteti sira. Zbog toga, u cilju očuvanja specifičnosti sira i održavanja visoke kvalitete konačnog proizvoda, od velike je važnosti istražiti sastav autohtonih bakterijskih zajednica u siru tijekom zrenja. Međutim, gotovo se ništa ne zna o mikrobnim populacijama koje su uključene u proces zrenja istarskog sira. Zbog toga je cilj ovog rada bio istražiti dinamiku mikrobnih zajednica i identificirati dominantne bakterijske populacije tijekom zrenja sira. Kako bi postigli taj cilj, svježe mlijeko, svježi sir i sirevi nakon 30, 60, 90 i 120 dana zrenja analizirani su uz pomoć molekularnih metoda neovisnih o uzgoju organizama. Dodatno, brojnost pojedinih skupina mikroorganizama tijekom zrenja određena je određivanjem broja mikroorganizama na selektivnim podlogama (CFU metoda). Naši rezultati pokazuju dominaciju vrsta Lactococcus lactis subs. lactis u svim uzorcima te znatnu prisutnost vrsta Enterococcus spp., što je također potvrđeno određivanjem broja mikroorganizama na selektivnim podlogama.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mrkonjić Fuka, Mirna; Engel, Marion; Skelin, Andrea; Redžepović, Sulejman; Schloter, Michael
Strukturalna i funkcionalna raznolikost bakterijskih zajednica u istarskom siru // 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2010. str. 37-37 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Mrkonjić Fuka, M., Engel, M., Skelin, A., Redžepović, S. & Schloter, M. (2010) Strukturalna i funkcionalna raznolikost bakterijskih zajednica u istarskom siru. U: 39. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna and Engel, Marion and Skelin, Andrea and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Schloter, Michael}, year = {2010}, pages = {37-37}, keywords = {istarski sir, bakterijske zajednice, metode neovisne o uzgoju, laktokoki, enterokoki}, title = {Strukturalna i funkcionalna raznolikost bakterijskih zajednica u istarskom siru}, keyword = {istarski sir, bakterijske zajednice, metode neovisne o uzgoju, laktokoki, enterokoki}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna and Engel, Marion and Skelin, Andrea and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Schloter, Michael}, year = {2010}, pages = {37-37}, keywords = {Istrian cheese, bacterial communities, culture independent methods, lactococci, enterococci}, title = {Structural and functional diversity of bacterial communities in Istrian cheese}, keyword = {Istrian cheese, bacterial communities, culture independent methods, lactococci, enterococci}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font