Pregled bibliografske jedinice broj: 4901
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva škrobnih suspenzija
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva škrobnih suspenzija // Sažeci radova, BRAŠNO - KRUH 97 / Žaneta Ugarčić-Hardy (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva škrobnih suspenzija
(Influence of hydrocolloids on rheological properties of starch suspensions)
Autori
Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Lovrić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci radova, BRAŠNO - KRUH 97
/ Žaneta Ugarčić-Hardy - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997
Skup
1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.11.1997. - 15.11.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hidrokoloidi; škrobne suspenzije; reološka svojstva
(hydrocolloids; starch suspensions; rheological properties)
Sažetak
Hidrokoloidi su tvari koje su od velike važnosti za neke čimbenike kakvoće prehrambenih proizvoda, koji dodani hrani utječu na njena svojstva kao što su konzistencija, sposobnost stvaranja emulzija, vezivanje (zadržavanje) vode ili arome i dr.
Primjena hidrokoloida posebno je značajna pri proizvodnji hrane koja se čuva ili konzumira u zamrznutom stanju. To se ogleda u sprječavanju (smanjivanju) nepoželjnih promjena, budući se zbog povećanja viskoznosti i poboljšanja (mogućnosti) vezivanja vode sprječavaju (smanjuju) nepoželjne promjene tijekom faznih prijelaza.
Daljnja primjena hidrokoloida je u proizvodnji (neke) niskokalorične hrane. Naime, dodatkom hidrokoloida, kao zgušćivača, može se nadomjestiti smanjeni udio šećera i masti.
Učinak primjene (upotrebe) hidrokoloida uglavnom ovisi o međudjelovanju između pojedinih hidrokoloida i hidrokoloida i drugih sastojaka hrane.
Ovaj rad opisuje utjecaj pojedinačnih hidrokoloida (guar, brašno sjemenke rogača, karboksimetilceluloza, karagen, pektin i agar) i smjesa hidrokoloida (brašno sjemenke rogača-guar, brašno sjemenke rogača-karboksimetilceluloza, brašno sjemenke rogača-karagen, brašno sjemenke rogača-pektin i brašno sjemenke rogača-agar) na reološka svojstva suspenzija škroba pšenice i kukuruza. Reološka svojstva su određena pomoću rotacijskog viskozimetra pri 0 °C.
Utvrđeno je da svi hidrokoloida, s kojima su provedena ispitivanja, znakovito utječu na reološka svojstva škrobnih suspenzija. Najznakovitiji utjecaj na konzistenciju škrobnih suspenzija imali su brašno sjemenke rogača i karboksimetilceluloza, kao i smjesa brašna sjemenke rogača i karagena. Najmanji utjecaj na konzistenciju je utvrđen kada je škrobnoj suspenziji dodan pektin.
Izvorni jezik
Hrvatski