Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4901

Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva škrobnih suspenzija


Šubarić, Drago; Piližota, Vlasta; Lovrić, Tomislav
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva škrobnih suspenzija // Sažeci radova, BRAŠNO - KRUH 97 / Žaneta Ugarčić-Hardy (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 4901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva škrobnih suspenzija
(Influence of hydrocolloids on rheological properties of starch suspensions)

Autori
Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Lovrić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci radova, BRAŠNO - KRUH 97 / Žaneta Ugarčić-Hardy - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997

Skup
1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.11.1997. - 15.11.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hidrokoloidi; škrobne suspenzije; reološka svojstva
(hydrocolloids; starch suspensions; rheological properties)

Sažetak
Hidrokoloidi su tvari koje su od velike važnosti za neke čimbenike kakvoće prehrambenih proizvoda, koji dodani hrani utječu na njena svojstva kao što su konzistencija, sposobnost stvaranja emulzija, vezivanje (zadržavanje) vode ili arome i dr. Primjena hidrokoloida posebno je značajna pri proizvodnji hrane koja se čuva ili konzumira u zamrznutom stanju. To se ogleda u sprječavanju (smanjivanju) nepoželjnih promjena, budući se zbog povećanja viskoznosti i poboljšanja (mogućnosti) vezivanja vode sprječavaju (smanjuju) nepoželjne promjene tijekom faznih prijelaza. Daljnja primjena hidrokoloida je u proizvodnji (neke) niskokalorične hrane. Naime, dodatkom hidrokoloida, kao zgušćivača, može se nadomjestiti smanjeni udio šećera i masti. Učinak primjene (upotrebe) hidrokoloida uglavnom ovisi o međudjelovanju između pojedinih hidrokoloida i hidrokoloida i drugih sastojaka hrane. Ovaj rad opisuje utjecaj pojedinačnih hidrokoloida (guar, brašno sjemenke rogača, karboksimetilceluloza, karagen, pektin i agar) i smjesa hidrokoloida (brašno sjemenke rogača-guar, brašno sjemenke rogača-karboksimetilceluloza, brašno sjemenke rogača-karagen, brašno sjemenke rogača-pektin i brašno sjemenke rogača-agar) na reološka svojstva suspenzija škroba pšenice i kukuruza. Reološka svojstva su određena pomoću rotacijskog viskozimetra pri 0 °C. Utvrđeno je da svi hidrokoloida, s kojima su provedena ispitivanja, znakovito utječu na reološka svojstva škrobnih suspenzija. Najznakovitiji utjecaj na konzistenciju škrobnih suspenzija imali su brašno sjemenke rogača i karboksimetilceluloza, kao i smjesa brašna sjemenke rogača i karagena. Najmanji utjecaj na konzistenciju je utvrđen kada je škrobnoj suspenziji dodan pektin.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Piližota, Vlasta; Lovrić, Tomislav
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva škrobnih suspenzija // Sažeci radova, BRAŠNO - KRUH 97 / Žaneta Ugarčić-Hardy (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D., Piližota, V. & Lovrić, T. (1997) Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva škrobnih suspenzija. U: Žaneta Ugarčić-Hardy (ur.)Sažeci radova, BRAŠNO - KRUH 97.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Pili\v{z}ota, Vlasta and Lovri\'{c}, Tomislav}, year = {1997}, pages = {32}, keywords = {hidrokoloidi, \v{s}krobne suspenzije, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva \v{s}krobnih suspenzija}, keyword = {hidrokoloidi, \v{s}krobne suspenzije, reolo\v{s}ka svojstva}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Pili\v{z}ota, Vlasta and Lovri\'{c}, Tomislav}, year = {1997}, pages = {32}, keywords = {hydrocolloids, starch suspensions, rheological properties}, title = {Influence of hydrocolloids on rheological properties of starch suspensions}, keyword = {hydrocolloids, starch suspensions, rheological properties}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font