Pregled bibliografske jedinice broj: 49002
Primjena natrij heksametafosfata u svrhu sprječavanja posmeđivanja minimalno obrađenih krušaka
Primjena natrij heksametafosfata u svrhu sprječavanja posmeđivanja minimalno obrađenih krušaka, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 49002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena natrij heksametafosfata u svrhu sprječavanja posmeđivanja minimalno obrađenih krušaka
(Use of sodium hexametaphosphate in reducing browning of minimally processed pears)
Autori
Šuvak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.05
Godina
2000
Stranica
61
Mentor
Piližota, Vlasta
Neposredni voditelj
Nedić, Nela
Ključne riječi
natrij heksametafosfat; minimalno procesirane kruške; enzimsko posmeđivanje
(sodium hexametaphosphate; minimally processed pears; enzymatic browning)
Sažetak
Značajke suvremene prehrane su kontinuirano povećanje kakvoće, trajnosti i ispravnosti prehrambenih proizvoda za uporabu, osobito svježeg voća i povrća. Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene askorbinske kiseline, limunske kiseline, kalcijevog klorida i natrij heksametafosfata, odnosno njihove kombinacije (djelovanja) na sprječavanje promjene boje svježe narezanih krušaka sorte Packhams Triumph. Rezultati obrade ukazuju na pozitivan utjecaj obrade krušaka spomenutim otopinama na zadržavanje nativne boje, odnosno produženje trajnosti minimalno procesiranih krušaka.
Izvorni jezik
Hrvatski