Pregled bibliografske jedinice broj: 490012
Sezonske varijacije u kemijskom sastavu sirovog mlijeka sa farmi Unsko sanskog kantona
Sezonske varijacije u kemijskom sastavu sirovog mlijeka sa farmi Unsko sanskog kantona // IX Savjetovanje hemičara i tehnologa Republike Srpske
Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 2010. (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 490012 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sezonske varijacije u kemijskom sastavu sirovog mlijeka sa farmi Unsko sanskog kantona
(Seasonal variations in chemical composition of raw milk from farms in Una Sana Canton)
Autori
Alibabić, Vildana ; Jukić, Dilajla ; Jokić, Stela ; Bajramović, Melisa ; Galijašević, Emdžad ; Mujić, Ibrahim
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
IX Savjetovanje hemičara i tehnologa Republike Srpske
/ - , 2010
Skup
IX Savjetovanje hemičara i tehnologa Republike Srpske
Mjesto i datum
Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 12.11.2010. - 13.11.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kemijski sastav; sezonske varijacije; sirovo mlijeko
(chemical composition; seasonal variation; raw milk)
Sažetak
Kemijski sastav sirovog mlijeka može biti varijabilan što ovisi o velikom broju faktora, među kojima su način ishrane, pasmina, zdravlje i spol krava, stadij laktacije i sezona. Cilj rada je istražiti varijabilnost u kemijskom sastavu sirovog mlijeka farmi Unsko sanskog kantona obzirom na sezone. Za prosječni godišnji sadržaj masti od 3.86%, proteina od 3.23%, laktoze od 4.51%, suhe tvari od 12.40% i bezmasne s.t. od 8.42% utvrđeno je da između sezona (proljeće, ljeto, jesen, zima) postoji statistički značajna razlika (p≤0.05) u sadržaju proteina, laktoze i suhe tvari. Prosječni sastav sirovog mlijeka nešto je niži u odnosu na zemlje regiona.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija