Pregled bibliografske jedinice broj: 4899
Stanje i perspektive razvoja prehrambenog sustava Hrvatske
Stanje i perspektive razvoja prehrambenog sustava Hrvatske // 8. Ružičkini dani : Knjiga sažetaka / Kljajić, Filip (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. str. 25-25 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 4899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stanje i perspektive razvoja prehrambenog sustava Hrvatske
(Current situation and prospects of food system development in Croatia)
Autori
Piližota, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
8. Ružičkini dani : Knjiga sažetaka
/ Kljajić, Filip - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996, 25-25
Skup
Ružičkini dani (8 ; 1996)
Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 27.06.1996. - 28.06.1996
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
razvitak prehrambenog sustava; primarna proizvodnja hrane; prerada poljoprivrednih proizvoda
(food system development; primary food production; procesing of agricultural products)
Sažetak
Neprimjerena struktura proizvoda u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji (dugogodišnja orjentacija skoro isključivo na ratarske proizvode) i suženi spektar prerađivačkih kapaciteta, visoki troškovi inputa u cjelokupnom lancu proizvodnje, te nedostatak sredstava za obnavljanje i modernizaciju postojećih, te izgradnju novih pogona, bitne su značajke sadašnjeg stanja u poljoprivredno-prehrambenom sustavu Hrvatske. Premda je sadašnje stanje u tom sektoru promatrano u cjelini nezadovoljavajuće, ipak postoje razlike u pojedinim segmentima (npr. u proizvodnji i preradi brašna ili mlijeka s jedne i preradi voća i povrća, odnosno kukuruza s druge strane). Prirodni resursi Hrvatske za proizvodnju hrane su zadovoljavajući, što je vrlo važan čimbenik u strategiji razvoja i proizvodnoj orjentaciji, ali bez odgovarajuće nadgradnje, sam po sebi nije dovoljan. Hrvatska je danas u prilici da iskoristi u znatno većoj mjeri nego ranije svoje prednosti koje joj pruža geografski položaj, klimatski i agroekološki uvjeti te struktura gospodarstva, u kojem poljoprivredno-prehrambeni sustav i turizam zauzimaju vrlo istaknuto mjesto. Međutim, u Hrvatskoj je potreban selektivniji pristup kako u primarnoj proizvodnji tako i u preradi u kojoj težište mora biti na profitabilnim i za svijet prepoznatljivim proizvodima (kao npr. vinima, mesnim proizvodima, sirevima itd.). Danas se naime sve više traži visokovrijedna hrana (npr. "bio"- ili "eko"- hrana) u širokom rasponu organoleptičkih i prehrambenih svojstava, uključujući etničke i regionalne specifičnosti. Stoga će u daljnjem razvoju morati biti u prvome planu profitabilni, za svijet prepoznatljivi i ekološki prihvatljivi proizvodi. U sklopu razvitka i prestruktuiranja ovih djelatnosti posebno mjesto pripada malim i srednjim prerađivačkim pogonima poluindustrijskog i obrtničkog karaktera ("mini tvornice"), koji će imati prije svega funkciju dopunjavanja asortimana industrijskih proizvoda i biti svojevrsna alternativa za neke od njih.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA