Pregled bibliografske jedinice broj: 4898
Utjecaj karboksimetilceluloze na reološka svojstva otopina šećera pri niskim temperaturama
Utjecaj karboksimetilceluloze na reološka svojstva otopina šećera pri niskim temperaturama // 8. Ružičkini dani - Knjiga sažetaka / Kljajić, Filip (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj karboksimetilceluloze na reološka svojstva otopina šećera pri niskim temperaturama
(Influence of CMC on rheological properties of aqueous sugar solutions at low temperatures)
Autori
Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Lovrić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
8. Ružičkini dani - Knjiga sažetaka
/ Kljajić, Filip - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996
Skup
8. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 27.06.1996. - 28.06.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
CMC; šećeri; reološka svojstva
(CMC; sugars; rheological properties)
Sažetak
Hidrokoloidi su dugolančani polimeri koji se koriste za poboljšanje konzistencije, odnosno teksture (reoloških svojstava) velikog broja tekućih i polutekućih namirnica.
Budući da ne utječu na prehrambenu vrijednost, okus, miris i boju krajnjeg proizvoda, a dovode do niza značajnih učinaka, kao što su želiranje, zadržavanje vode, emulgiranje, tvorba filma i dr., imaju sve veću primjenu u prehrambenoj industriji.
Da bi se dodatkom hidrokoloida postigao željeni učinak, pored svojstava samog hidrokoloida, bitan čimbenik je i reakcija, odnosno međudjelovanje hidrokoloida sa drugim sastojcima hrane.
U ovom radu je praćen utjecaj hidrokoloida (tri različita tipa karboksimetilceluloze, komercijalnih oznaka kao ekstravisokoviskozni-DVEP, visokoviskozni-HVEP i niskoviskozni-LVEP) na reološka svojstva šećera (glukoza, fruktoza i saharoza).
U radu su provedena mjerenja reoloških svojstava otopina hidrokoloida (CMC), šećera i smjesa šećera i hidrokoloida pomoću rotacijskog viskozimetra Rheotest 3, u temperaturnom području od +20 do -5 °C.
Na osnovi izmjerenih vrijednosti (smično naprezanje i brzina smicanja) određen je tip tekućine i izračunati reološki parametri (koeficijent konzistencije i indeks strujanja).
Rezultati su pokazali da sva tri tipa CMC, osobito DVEP, imaju znakovit utjecaj na reološka svojstva otopina šećera koji se ogleda kako u promjeni tipa tekućine, tako i u porastu konzistencije.
Rezultati su doprinijeli boljem sagledavanju učinaka djelovanja pojedinih dodataka hrani koja se konzervira smrzavanjem i konzumira u ohlađenom ili smrznutom stanju u svrhu poboljšanja nekih njenih svojstava (kao npr. odgovarajuće teksture).
Izvorni jezik
Hrvatski