Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 489369

Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju mlijeka


Matijević, Bojan
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju mlijeka // 39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. str. 65-66 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 489369 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju mlijeka
(The influence of enzyme hydrolyzed lactose on milk fermentation)

Autori
Matijević, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010, 65-66

Skup
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mlijeko; hidroliza laktoze; probiotici; fermentacija
(milk; lactose; hydrolysis)

Sažetak
Uzimajući u obzir duljinu fermentacije mlijeka s probiotičkim bakterijama, cilj ovog istraživanja bio je ispitati utječe li prethodna enzimska hidroliza laktoze na dinamiku fermentacije, odnosno na rast Lactobacillus acidophilus La-5 ili Lactobacillus casei Lc-1 u mlijeku. Hidroliza laktoze u mlijeku je provedena s β-D- galaktozidazom (E.C. 3.2.1.23) pri 37°C, a nakon toga i fermentacija s probiotičkim bakterijama pri 37°C/16 sati. Fermentacija mlijeka s Lactobacillus acidophilus La-5 nije se statistički značajno razlikovala kod hidrolizirane laktoze u odnosu na fermentaciju mlijeka s nehidroliziranom laktozom (P=0, 225). Mlijeko s hidroliziranom laktozom nakon 16 sati fermentacije sadržavalo je više bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 (oko 9, 91 log CFU/mL) u odnosu na ono s nehidroliziranom laktozom (oko 9, 07 log CFU/mL). Međutim, tijekom fermentacije nisu zabilježene statistički značajne razlike (P=0, 071) u broju živih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 u obje vrste uzorka. Hidroliza laktoze je statistički značajno utjecala na fermentaciju mlijeka s Lactobacillus casei Lc-1 (P=0, 005). Mlijeko s hidroliziranom laktozom nakon 16 sati fermentacije s Lactobacillus casei Lc-1 imalo je nižu pH- vrijednost (oko 4, 32) od mlijeka s nehidroliziranom lakozom (oko 4, 67). Broj živih bakterijskih stanica Lactobacillus casei Lc-1 na kraju fermentacije u oba uzorka mlijeka bio je približno jednak (oko 9, 53 log CFU/mL).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Bojan
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju mlijeka // 39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. str. 65-66 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Matijević, B. (2010) Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju mlijeka. U: 39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan}, year = {2010}, pages = {65-66}, keywords = {mlijeko, hidroliza laktoze, probiotici, fermentacija}, title = {Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju mlijeka}, keyword = {mlijeko, hidroliza laktoze, probiotici, fermentacija}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan}, year = {2010}, pages = {65-66}, keywords = {milk, lactose, hydrolysis}, title = {The influence of enzyme hydrolyzed lactose on milk fermentation}, keyword = {milk, lactose, hydrolysis}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font