Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 489281

Saccharomyces cerevisiae kao novi model u istraživanju lipidne peroksidacije


Čipak Gašparović, Ana
Saccharomyces cerevisiae kao novi model u istraživanju lipidne peroksidacije, 2009., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 489281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Saccharomyces cerevisiae kao novi model u istraživanju lipidne peroksidacije
(Saccharomyces cerevisiae as a novel model in lipid peroxidation research)

Autori
Čipak Gašparović, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.06

Godina
2009

Stranica
109

Mentor
Žarković, Neven

Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; lipidna peroksidacija; oksidacijski stres; 4-hidroksinonenal
(Saccharomyces cerevisiae; lipid peroxidation; oxidative stress; 4-hydroxynonenal)

Sažetak
Iako je kisik esencijalan za aerobne organizme, on istovremeno stvara i potencijalno opasne reaktivne kisikove tvari. Zbog svoje jednostavnosti, lake manipulacije i uvjeta uzgoja, kvasac je privlačan model u istraživanju oksidacijskog stresa. Međutim, kako kvasci nemaju višestruko nezasićene masne kiseline u membrani, kvasac nije pogodan model u istraživanju lipidne peroksidacije. Stoga je konstruiran kvasac koji eksprimira D12 desaturazu iz kaučuka, Hevea brasiliensis. Kvasac transformiran desaturazom eksprimira funkcionalnu desaturazu, te posljedično njegova membrana sadrži višestruko nezasićene masne kiseline u inducirajućim uvjetima. Ekspresija funkcionalne desaturaze nije utjecala na staničnu morfologiju i rast, ukazujući kako nema većeg utjecaja na staničnu fiziologiju. Međutim, prisutnost višestruko nezasićenih masnih kiselina čini kvasce osjetljivijima na oksidacijski stres uzrokovan parakvatom, tert-butilhidroperoksidom i vodikovim peroksidom te je praćena i lipidna peroksidacija prisutnošću 4-hidroksi-2-nonenala, produkta peroksidacije linolne kiseline. Prisutnost višestruko nezasićenih masnih kiselina povećala je ekspresiju gena odgovora na stres, gena -oksidacije i gena za transport acetil CoA, dok su geni za citokrom c oksidazu te geni za sintezu nezasićenih lipida bili sniženi. Prvotna povećana osjetljivost soja s desaturazom promijenila se zbog dugotrajne ekspresije desaturaze, ukazujući na adaptaciju kvasca na endogeni oksidacijski stres uzrokovan višestruko nezasićenim masnim kiselinama, što je dodatno potvrdila i povišena razina endogenih reaktivnih kisikovih tvari. Smanjenje osjetljivosti na vodikov peroksid praćeno je povećanjem katalazne aktivnosti i adaptacijom. Mutanti deficijentni u peroksisomalnoj katalazi izgubili su mogućnost adaptacije na oksidacijski stres. Ovi rezultati ukazuju kako prisutnost višestruko nezasićenih masnih kiselina uzrokuje endogeni oksidacijski stres koji je vremenom prevladan povećanom katalaznom aktivnošću. Ovaj rad pokazuje kako je kvasac koji inducibilno sintetizira višestruko nezasićene masne kiselina u membrani novi dobro definirani model u istraživanju lipidne peroksidacije. Istraživanja pružaju mogućnost nastavka i otkrivanja mehanizama odgovora na oksidacijski stres i ulogu 4-hidroksi-2-nonenala u adaptaciji na stres.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982464-2519 - Lipidi, slobodni radikali i njihovi glasnici u integrativnoj onkologiji (Žarković, Neven, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Čipak Gašparović, Ana
Saccharomyces cerevisiae kao novi model u istraživanju lipidne peroksidacije, 2009., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Čipak Gašparović, A. (2009) 'Saccharomyces cerevisiae kao novi model u istraživanju lipidne peroksidacije', doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ipak Ga\v{s}parovi\'{c}, Ana}, year = {2009}, pages = {109}, keywords = {Saccharomyces cerevisiae, lipidna peroksidacija, oksidacijski stres, 4-hidroksinonenal}, title = {Saccharomyces cerevisiae kao novi model u istra\v{z}ivanju lipidne peroksidacije}, keyword = {Saccharomyces cerevisiae, lipidna peroksidacija, oksidacijski stres, 4-hidroksinonenal}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ipak Ga\v{s}parovi\'{c}, Ana}, year = {2009}, pages = {109}, keywords = {Saccharomyces cerevisiae, lipid peroxidation, oxidative stress, 4-hydroxynonenal}, title = {Saccharomyces cerevisiae as a novel model in lipid peroxidation research}, keyword = {Saccharomyces cerevisiae, lipid peroxidation, oxidative stress, 4-hydroxynonenal}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font