Pregled bibliografske jedinice broj: 489218
Autohtoni prehrambeni proizvodi
Autohtoni prehrambeni proizvodi // Zbornik sažetaka naučno-stručnog savjetovanja "Turističko-ugostiteljski i okolišni potencijal FBiH" / Ahmetbašić, Merima (ur.).
Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2010. str. 13-13 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 489218 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Autohtoni prehrambeni proizvodi
(Autohton food products)
Autori
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav ; Babić, Jurislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka naučno-stručnog savjetovanja "Turističko-ugostiteljski i okolišni potencijal FBiH"
/ Ahmetbašić, Merima - Tuzla : Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2010, 13-13
ISBN
978-9958-9118-6-6
Skup
Naučno-stručno savjetovanje "Turističko-ugostiteljski i okolišni potencijal FBiH"
Mjesto i datum
Doboj, Bosna i Hercegovina, 10.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
autohtoni prehrambeni proizvodi; zaštita izvornosti; zaštita zemljopisnog podrijetla
(autohton (indegineous) food products; food authenticity; food geographical origin)
Sažetak
Proizvodnja i potrošnja autohtonih prehrambenih proizvoda u stalnom je porastu, zahvaljujući činjenici da se radi o proizvodima posebnih svojstava koja proizlaze iz samog načina proizvodnje (postupci, sastojci i dr.) kao i podneblja iz kojeg potječu. Međutim, proizvodnja navedenih proizvoda povezana je i s nizom poteškoća koje se odnose prije svega na nemogućnost proizvodnje određene količine proizvoda stalne (određene) kvalitete te problema vezanih za sigurnost budući da se radi o tradicionalnim proizvodnjama. Na nacionalnim razinama kao i razini Europske unije ustrojen je sustav zaštite navedenih proizvoda čime se nastoji postići povećanje tržišne vrijednosti proizvoda, a time i razvoj pojedinih područja te stvaranje identiteta i prepoznatljivosti regije i zemlje. Cilj ovoga rada je upoznavanje s oznakama i zaštitom oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla poljoprivreednih i prehrambenih proizvoda, odnosno s procedurom vezanom za pokretanje i provođenje postupka zaštite.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek