Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 489218

Autohtoni prehrambeni proizvodi


Šubarić, Drago; Miličević, Borislav; Babić, Jurislav
Autohtoni prehrambeni proizvodi // Zbornik sažetaka naučno-stručnog savjetovanja "Turističko-ugostiteljski i okolišni potencijal FBiH" / Ahmetbašić, Merima (ur.).
Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2010. str. 13-13 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 489218 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Autohtoni prehrambeni proizvodi
(Autohton food products)

Autori
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav ; Babić, Jurislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka naučno-stručnog savjetovanja "Turističko-ugostiteljski i okolišni potencijal FBiH" / Ahmetbašić, Merima - Tuzla : Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2010, 13-13

ISBN
978-9958-9118-6-6

Skup
Naučno-stručno savjetovanje "Turističko-ugostiteljski i okolišni potencijal FBiH"

Mjesto i datum
Doboj, Bosna i Hercegovina, 10.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
autohtoni prehrambeni proizvodi; zaštita izvornosti; zaštita zemljopisnog podrijetla
(autohton (indegineous) food products; food authenticity; food geographical origin)

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja autohtonih prehrambenih proizvoda u stalnom je porastu, zahvaljujući činjenici da se radi o proizvodima posebnih svojstava koja proizlaze iz samog načina proizvodnje (postupci, sastojci i dr.) kao i podneblja iz kojeg potječu. Međutim, proizvodnja navedenih proizvoda povezana je i s nizom poteškoća koje se odnose prije svega na nemogućnost proizvodnje određene količine proizvoda stalne (određene) kvalitete te problema vezanih za sigurnost budući da se radi o tradicionalnim proizvodnjama. Na nacionalnim razinama kao i razini Europske unije ustrojen je sustav zaštite navedenih proizvoda čime se nastoji postići povećanje tržišne vrijednosti proizvoda, a time i razvoj pojedinih područja te stvaranje identiteta i prepoznatljivosti regije i zemlje. Cilj ovoga rada je upoznavanje s oznakama i zaštitom oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla poljoprivreednih i prehrambenih proizvoda, odnosno s procedurom vezanom za pokretanje i provođenje postupka zaštite.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Miličević, Borislav; Babić, Jurislav
Autohtoni prehrambeni proizvodi // Zbornik sažetaka naučno-stručnog savjetovanja "Turističko-ugostiteljski i okolišni potencijal FBiH" / Ahmetbašić, Merima (ur.).
Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2010. str. 13-13 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D., Miličević, B. & Babić, J. (2010) Autohtoni prehrambeni proizvodi. U: Ahmetbašić, M. (ur.)Zbornik sažetaka naučno-stručnog savjetovanja "Turističko-ugostiteljski i okolišni potencijal FBiH".
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Babi\'{c}, Jurislav}, editor = {Ahmetba\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2010}, pages = {13-13}, keywords = {autohtoni prehrambeni proizvodi, za\v{s}tita izvornosti, za\v{s}tita zemljopisnog podrijetla}, isbn = {978-9958-9118-6-6}, title = {Autohtoni prehrambeni proizvodi}, keyword = {autohtoni prehrambeni proizvodi, za\v{s}tita izvornosti, za\v{s}tita zemljopisnog podrijetla}, publisher = {Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Doboj, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Babi\'{c}, Jurislav}, editor = {Ahmetba\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2010}, pages = {13-13}, keywords = {autohton (indegineous) food products, food authenticity, food geographical origin}, isbn = {978-9958-9118-6-6}, title = {Autohton food products}, keyword = {autohton (indegineous) food products, food authenticity, food geographical origin}, publisher = {Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Doboj, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font